SlovenijaKultura

Zavod SSCA začenja z nizom umetniških dogodkov Back2Back

Poudarki zgodbe
  • V program so vključeni še videi umetnic in umetnikov, kot so Small but dangers, Ana Nuša Dragan, Miha Vipotnik, Sašo Sedlaček, Kristina Kokalj, Danilo Milovanović, Tanja Lažetić, Jasna Hribernik in Katarina Rešek (Kukla).

Zavod SCCA začenja z nizom dogodkom dogodkov Back2Back, ki jih bo danes uvedla spletna predstavitev mlade umetnice Mile Peršin, ki ustvarja na različnih področjih. Program, ki vsebuje 10 kratkih videov iz različnih obdobij slovenske filmske in video produkcije ter pogovor z Milo Peršin bo na ogled na YouTube kanalu zavoda od danes do nedelje.

Videi sovpadajo s kratkim filmom Tetka Milena. Rdeča nit programa so spomini, “ki se prevajajo na tisoče različnih načinov, nas preganjajo, včasih celo dušijo, predvsem pa nam pomagajo upravljati s časom”, piše v opisu projekta Mile Peršin. Prav zaradi osebne prepričljivosti in nepretenciozne estetike so ti filmi tankočutne študije, ki pletejo fenomen spominjanja, so prepričani v zavodu SCCA.

Back2Back je nov tip dogodkov, za katerega avtorice in avtorji predstavijo lastno produkcijo in vzpostavijo dialog z deli iz arhiva Postaja Diva. Program so zasnovali z namenom odpiranja arhiva umetniškemu raziskovanju, ki, kot so zapisali organizatorji, skupaj s predstavitvijo lastne prakse vzpostavlja zanimive paralele klasičnim kuratorskim pristopom.

Mila Peršin (1999) trenutno študira na Akademiji za vizualne umetnosti (AVA), smer konceptualizacija prostora. Kot dijakinja je bila s svojim umetniškim delom sprejeta na mladinski trienale sodobne umetnosti Eksperimenta! v Tallinnu. Med drugim je bila del ekipe Docu Rough cut na filmskem festivalu v Sarajevu, glasbenem festivalu Sonica, festivalih Indigo, Mladi levi, Kino Otok in FeKK. Na festivalih FeKK in Festivalu slovenskega filma je bil prikazan tudi njen prvi kratki film Tetka Milena. Od spomladi 2019 je del ekipe DobraVaga.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button