Zavod Dovolj.je za čim prejšnjo ustanovitev neodvisne komisije za preiskavo spolnih zlorab znotraj Katoliške cerkve

V Zavodu Dovolj.je zahtevajo čim prejšnjo ustanovitev neodvisne komisije za preiskavo spolnih zlorab znotraj Katoliške cerkve v Sloveniji. Sestavljajo naj jo ljudje z visoko integriteto, komisija pa naj ima dovolj sredstev za delovanje, je poudaril duhovnik in koordinator zavoda Janez Cerar, ki je kritičen do dolgih postopkov preiskovanja zlorab.

 

 

Cerar velja za prvega slovenskega duhovnika, ki je javno razkril, da je bil nekoč žrtev zlorabe. Po njegovem mnenju je odnos do zlorabljenih pokazatelj duhovnega notranjega stanja Cerkve.

Katoliška cerkev na Slovenskem po njegovem mnenju danes sicer pedofiliji med duhovniki posveča več pozornosti in jo tudi dejavneje preganja kot pred nekaj leti, vendar pa še vedno ne v zadostni meri.

“Pogrešam empatijo pri krutih človeških zgodbah,” je dejal. O številu spolnih zlorab ni želel govoriti, saj meni, da se je pri opozarjanju na spolne zlorabe in ukrepanju zoper njih bolj kot na številke treba osredotočiti na “globino izkustva”, ki jo nosijo žrtve. “Pomemben je krik žrtev, naša odgovornost pa je, da jim pomagamo,” je izpostavil.

Kot eno izmed rešitev za bolj dosledno preganjanje spolnih zlorab, je navedel vzpostavitev neodvisne komisije, ki bi se podrobneje ukvarjala z omenjenim problemom. Ključnega pomena pri organizaciji teh komisij pa je, kot meni, da škofje prepoznajo osebo z visoko moralno integriteto, potem pa tej osebi zaupajo vodstvo in oblikovanje neodvisne komisije, ji dajo prostor in sredstva.

“Komisijo pa morajo sestavljati ljudje z empatijo, z moralno integriteto, da se bodo zanašali na moč argumentov, da bodo politično neoporečni, da se ne bodo ukvarjali z branjenjem institucije, pač pa da bodo glasniki človekovega dostojanstva,” je poudaril.

Dodal je, da sicer pogovori glede vzpostavitve komisije potekajo, še vedno pa ne ve zagotovo, kdaj bi se to dejansko uresničilo.

Dovolj.je je leta 2018 nastal kot civilna iniciativa in se dve leti kasneje preoblikoval v zavod. Kot civilna iniciativa še vedno ponuja prostor ljudem, ki jim je blizu izziv spolnih zlorab v Katoliški cerkvi, kot zavod pa se posveča žrtvam zlorab, deluje v prid ozaveščanj problematike in se aktivno vključuje v proces preventivnega delovanja.

Source
STA
Back to top button