Zasebno podjetje v Sloveniji pospešeno gradi štiri nove DSO-je

Gradnja v Slivnici, Žireh, Komendi in Mariboru

Avstrijsko podjetje SeneCura, ki je zadnjih pet let del francoske skupine Orpea, v Sloveniji pospešeno gradi več novih domov za starejše. V Avstriji so vodilni zasebni ponudnik institucionalnega varstva starejših.

Poslovna direktorica SeneCure za Slovenijo Sanda M. Gavranovič je pojasnila, da trenutno domove starejših občanov (DSO) pospešeno gradijo v Slivnici in Žireh, pripravljalna dela so te dni stekla v Komendi, medtem pa potekajo tudi priprave na gradnjo v Mariboru.

V podjetju pričakujejo, da bodo operativno dovoljenje za dom v občini Hoče-Slivnica prejeli proti koncu letošnjega poletja, v Žireh pa do konca leta. Še enega projekta so se lotili v Pivki, kjer naj bi dela začeli v drugi četrtini letošnjega leta, saj se je nekoliko zavleklo pri občinskem sprejemanju prostorskega načrta, so sporočili iz podjetja.

Oddelek za dementne osebe

V Hočah so medtem osem milijonov evrov vredna gradbena dela po besedah Gavranovičeve zaključena že skoraj v celoti, investicija pa bo z opremo, zemljiščem in ostalimi stroški na koncu znašala nekaj več kot enajst milijonov evrov. Dom bo sprejel 150 stanovalcev in bo imel tudi oddelek za dementne, z zaposlovanjem 70 ljudi pa bodo začeli predvidoma oktobra ali novembra.

V Mariboru, kjer je omenjena družba že lastnica nekdanjega Sončnega doma, so začeli projektirati nov dom s 60 posteljami za dementne osebe, v Žireh pa bo skupaj na voljo 60 postelj. Po vseh izkušnjah ob epidemiji covida-19 so dom zasnovali tako, da bo ob morebitnem izbruhu nalezljivih bolezni, mogoče ločevanje po nadstropjih. Jeseni bodo začeli zaposlovati okoli 30 novih sodelavcev.

SeneCura je sicer vodilni zasebni ponudnik institucionalnega varstva starejših v Avstriji, kjer ima 84 domov, prisotni so tudi na Češkem, v Sloveniji pa trenutno upravljajo tri kupljene domove, ob mariborskem še v Vojniku in Radencih.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button