Slovenija

Zaposleni, novinarske organizacije in del politike pozvali k zagotovitvi financiranja STA

Potem ko je Ukom v sredo sporočil, da je zavrnil plačilo računa za opravljanje javne službe STA v januarju, so se danes zvrstili odzivi predstavnikov zaposlenih na STA, novinarskih organizacij, pa tudi politike. Vsi dokaj enotno pozivajo, naj vlada zagotovi financiranje STA, za kar ima po njihovem prepričanju tudi vso potrebno pravno podlago.

Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je plačilo za opravljanje javne službe STA v januarju letos zavrnil, ker za to, kot je navedel, nima pravne osnove. Pogodba za opravljanje javne službe STA za letos med Ukomom in STA namreč ni bila podpisana.

Že v sredo je direktor STA Bojan Veselinovič ocenil, da pravna podlaga za plačilo računov obstaja. Sedmi protikoronski zakon namreč določa, da se agenciji sredstva za letos zagotovijo ne glede na to, ali je z ustanoviteljem sklenila pogodbo o opravljanju javne službe.

Danes so na to spomnili tudi predstavniki zaposlenih. V zastopstvu uredništva, svetu delavcev in Sindikatu novinarjev STA so v skupnem sporočilu poudarili, da bi moralo celotno družbo skrbeti, ko trenutni predstavniki ustanovitelja kljub večkrat izraženim opozorilom domače in tuje medijske ter politične javnosti o ogrožanju medijske svobode odkrito napovedujejo kršitev zakonov, ki jih je z veliko večino izglasoval DZ. Pri tem so spomnili na omenjeni sedmi protikoronski zakon.

Ocenjujejo, da Ukom z zavračanjem plačil nadaljuje poskus razgradnje in uničenja STA, zaposlene pa postavlja v položaj, ko se znova sprašujejo o svojem socialnem položaju. Predstavnike koalicijskih strank ob tem sprašujejo, ali bodo dovolili nadaljnjo razgradnjo slovenskega medijskega prostora, ali pa nameravajo, vsaj tisti, ki so to počeli doslej, zagotoviti, da se financiranje STA ne ustavi in se spoštuje večinsko voljo poslancev DZ.

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) ocenjujejo, da je zavrnitev plačila januarskega zahtevka le še en manever direktorja Ukoma Uroša Urbanije, ki da želi s finančnimi pritiski destabilizirati STA. V Sindikatu novinarjev Slovenije pa obsojajo nadaljevanje vladnih pritiskov na institucionalno in uredniško neodvisnost STA in ogrožanje obstoja javne službe z odtegovanjem in pogojevanjem proračunskih sredstev.

“Nestrinjanje s trenutnimi dejanji slovenske vlade proti svoji članici STA”, je danes izrazilo tudi Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA), kjer so vlado pozvali, naj preneha z dejanji proti STA. Poudarili so nestrinjanje s kakršnimikoli dejanji slovenske vlade, ki bi kakorkoli omejevala svobodo STA. “Slovenske oblasti pozivamo, naj poiščejo način, da bo znova vzpostavljena normalnost,” so zapisali.

Na Mednarodnem inštitutu za tisk (IPI) pa jih skrbi, “da je ta zadnji spor nov korak pritiska Janševe vlade na tiskovno agencijo”.

K zagotovitvi financiranja STA je vlado danes znova pozval del politike. Predsednik države Borut Pahor je ob robu obiska v Novem mestu ocenil, da je treba vse napore usmeriti v izhodno strategijo iz epidemije covida-19, se osredotočiti na okrevanje in glavne cilje predsedovanja Svetu EU, vse ostalo pa je treba opraviti čim prej in brez velikih polemik. Med to po njegovih besedah spada tudi imenovanje tožilcev ter financiranje STA. Ta ima po oceni Pahorja posebno poslanstvo in mora biti financirana.

Vodja poslancev koalicijske SMC Janja Sluga je ocenila, da je ravnanje Ukoma izrazito neprofesionalno in tudi nesramno do vseh, ki jih zadeva delo STA. Meni, da bi morala vlada na čelo Ukoma postaviti dovolj zrelo osebo, da bi našla pot za rešitev tega konflikta. “Očitno gre za neko merjenje moči, ki pa ga je treba na nek način presekati,” je dejala.

Kot je dodala, imamo zakon o STA, ki je zelo jasen in natančno opredeljuje medsebojne obveznosti in razmerja. Zato je po njenih besedah nerazumljivo, da jih nekdo po svoje razlaga in išče neke obvode. “Naše dopolnilo k sedmemu protikoronskemu paketu je dalo dodatno pravno podlago in zadeve so zelo jasne, da se morajo stroški za opravljanje javne službe poplačati iz proračuna, tudi če ne pride do sklenitve pogodbe,” je spomnila.

“Če pa so zadaj druge stvari, če je zadaj namera o ustanovitvi nekega pravovernega informacijskega vira, bi bilo prav, da bi to jasno in glasno povedali,” se je odzvala na informacije o ustanavljanju novega medija, Nacionalne tiskovne agencije.

V SAB so zapisali, da direktor Ukoma nadaljuje pohod finančnega osiromašenja in obračunavanja z javnim servisom STA. “Vsi poskusi razgradnje javnih medijev pomenijo njihovo uničenje in postopno nadomestitev informacij z vladno propagando. Ta dejanja so nedopustna in ogrožajo temeljne postulate demokratične države, med katere sodijo tudi neodvisni mediji. Od vlade zahtevamo, naj nemudoma zagotovi tekoče financiranje STA,” so sporočili iz SAB.

Koordinator Levice Luka Mesec meni, da se sočasno s tem, ko vlada ne izplačuje sredstev STA, napoveduje ustanovitev Nacionalne tiskovne agencije, ki jo sestavlja kader, ki je blizu SDS. S tem je vladajoča stranka po njegovem mnenju še enkrat pokazala, da noče imeti neodvisne tiskovne agencije, ampak “ventilator lažnih novic”. Spomnil je, da je to izraz, ki ga uporablja Janša.

Poslanec DeSUS Jurij Lep je napovedal, da bodo v poslanski skupini DeSUS “vedno ostro nasprotovali takšnim neprimernim posegom v medije”. “Verjamem, da moramo STA ohraniti in poskrbeti za njeno nemoteno delovanje še naprej,” je zapisal.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button