Slovenija

Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v SV ni v neskladju z ustavo, v Levici napovedujejo napovedujejo budno spremljanje vojaških nabav

Ustavno sodišče je odločilo, da zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026 ni v neskladju z ustavo. V Levici se s to odločitvijo ne strinjajo, jo bodo pa spoštovali, ob vojaških nabavah pa bodo vladi gledali pod prste. Obrambni minister Matej Tonin je odločitev ustavnega sodišča ocenil kot državotvorno.

Ustavno sodišče je v postopku za presojo ustavnosti, ki ga je zahteval koordinator Levice Luka Mesec, presodilo, da sta DZ in vlada razumno utemeljila, da so investicije v Slovensko vojsko (SV) nujne, saj je njena opremljenost in zmogljivost v takem stanju, da v primeru vojaške grožnje ali varnostne krize ne more zagotoviti zadovoljive obrambne spodobnosti države kot tudi ne more v pričakovani meri izpolnjevati mednarodnih obveznosti.

Tega ne spreminja dejstvo, da je SV za delovanje v miru relativno dobro pripravljena, je v odločbi navedlo ustavno sodišče. Pri presoji je upoštevalo, da investicije, predvidene na podlagi tega zakona, ne pomenijo nadstandardne oborožitve (opremljenosti) SV oz. da ne gre le za vzdrževanje ravni že relativno dobro oboroženih obrambnih sil, temveč gre očitno za to, da SV ne dosega minimalnih standardov opremljenosti, ker so se investicije vanjo v preteklih letih bolj kot ne zaustavile.

Takšno stanje po oceni ustavnega sodišča nemudoma terja investicije v opremo. Seveda je po navedbah sodišča jasno, da takih investicij ni mogoče izpeljati čez noč, temveč sta potrebna daljši čas in načrt postopnega investiranja.

Nujnost investicij v SV se tako ne kaže kot nujen odziv na že konkretne grožnje ali nevarnosti, temveč kot nujnost takojšnjega resnega in odgovornega pristopa k zagotovitvi takšne opremljenosti in zmogljivosti SV, da bo lahko v vsakem trenutku sama ali v okviru zavezništva zagotovila zadovoljivo obrambno sposobnost države. Kot dodaja ustavno sodišče, ta sicer res ni odvisna samo od opremljenosti vojske z opremo, temveč tudi od primernega števila vojakov in poveljujočih kadrov ter od njihovega izobraževanja in usposabljanja.

Ustavno sodišče je tudi odločilo, da je DZ s sklepom upravičeno izključil zakonodajni referendum o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v SV ter zato zakon ni v neskladju s prvo alinejo drugega odstavka 90. člena ustave. Ta govori o tem, kdaj referenduma ni dopustno razpisati.

Sodišče je odločbo sprejelo s petimi glasovi proti štirim.

Levica in SD sta namreč že po sprejetju zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v SV od letos do leta 2026 v DZ vložili dovolj podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma. Koalicijska večina je nato le dan zatem potrdila sklep o nedopustnosti referenduma. Opozicija se je na ustavno sodišče zato obrnila z zahtevo za presojo ustavnosti omenjenega sklepa. Ustavno sodišče je pozneje izvajanje zakonske podlage za dolgoročnejše vojaške investicije zadržalo do končne odločitve o ustavnosti zakona.

V Levici se ne strinjajo z odločitvijo ustavnega sodišča, jo bodo pa spoštovali. Po Meščevi oceni je danes slab dan za slovensko demokracijo, saj da so spremembe ustave iz leta 2013 o referendumski ureditvi ljudstvu vzele možnost odločanja o ključnih vprašanjih lastne prihodnosti.

Napovedal je tudi prizadevanje za spremembe ustavnega reda, ki ljudstvu onemogoča odločanje o ključnih vprašanjih, ob vojaških nabavah pa bodo vladi gledali pod prste.

“Žalosti nas, da je pet ustavnih sodnikov, ostali štirje so podpisani pod ločena mnenja, presojalo tako, da ni tehtalo vsebinskih argumentov, ampak so v svoji razsodbi izrazili zgolj zaupanje vladi in zaupanje v nujnost ukrepov. To je tudi njihov glavni in tako rekoč edini argument, češ vojska potrebuje 780-milijonsko nabavo orožja, če naj se v prihodnje razvije,” je dejal Mesec.

Ob tem pa po njegovih besedah niso pretehtali njihovega ključnega vsebinskega argumenta, ki so ga podali v zahtevi. Če bi tehtali, ali je 780 milijonov evrov bolj potrebnih na drugih, bolj podhranjenih področjih, kot so zdravstvo, dolgotrajna oskrba in stanovanjska politika, bi se po Meščevih besedah verjetno lahko strinjali, so ta sredstva “krvavo potrebna tam”.

Na komisijo DZ za nadzor javnih financ so danes že naslovili zahtevo za pridobitev vseh dokumentov o nabavi transportnega letala, pri katerem se je po Meščevih besedah cena samo v nekaj mesecih povečala s 50 na 72 milijonov evrov.

Minister za obrambo Matej Tonin pa je odločitev ustavnega sodišča, ocenil kot državotvorno. “Vrata za modernizacijo SV so odprta, čaka pa nas še veliko dela,” je minister zapisal na Twitterju.

Ob tem se je zahvalil vsem pripadnikom in pripadnicam SV, ker vztrajajo v službi domovine. Prav tako se je zahvalil poslancem za pogum, ker so podprli zakon o investicijah v SV in ustavnemu sodišču za državotvorno odločitev.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button