Zahteva za ustavno presojo zakona o sredstvih za vojaške investicije pred ustavnimi sodniki

Ustavno sodišče bo danes obravnavalo zahtevo Luke Mesca iz Levice za oceno ustavnosti zakona o sredstvih za investicije v vojski v letih 2021 do 2026. Mesec meni, da bi bile pogodbe, s katerimi ministrstvo za obrambo prevzema obveznosti za obdobje veljavnosti zakona, lahko v primeru zavrnitve zakona na referendumu hudo finančno breme države.

Če bi bil zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski na referendumu zavrnjen, bi nastale težko popravljive posledice, meni koordinator Levice Mesec, ki se zavzema za zadržanje izvrševanja zakona do dokončne odločitve. Ustavni sodniki naj zahtevo obravnavajo absolutno prednostno, je navedel.

Obrambni minister Matej Tonin pa je v sredo dejal, da so že začeli izvajanje zakona. Prve pogodbe na njegovi podlagi naj bi sklenili še v tem mesecu, med prvimi z enim od slovenskih podjetij. Podrobnosti niso znane.

Levica in SD sta 26. novembra v DZ vložili več kot 28.000 podpisov za začetek referendumskih postopkov glede zakona, ki v obdobju od leta 2021 do leta 2026 predvideva 780 milijonov evrov sredstev za vojaške naložbe, samo letos pa 100 milijonov evrov.

DZ je dan kasneje potrdil sklep o nedopustnosti referenduma. V opoziciji so na ustavnem sodišču najprej izpodbijali ta sklep, nato pa se je Mesec obrnil na ustavne sodnike še z zahtevo za presojo ustavnosti zakona.

Vlada, ki se ne strinja z njim, je ustavnemu sodišču predlagala, naj zahtevo oceni kot neutemeljeno, predlog za začasno zadržanje izvrševanja zakona pa zavrne.

 

Source
STA
Back to top button