Zahod na počitnice, drugi nazaj v šolske klopi

Menjava na počitnicah

Učenci in dijaki zaključnih letnikov z vzhoda države so končali počitnice in se vračajo v šolske klopi. Njihovi vrstniki z zahoda pa se lahko veselijo začetka počitnic.

Za en teden lahko na šolo pozabijo učenci in dijaki osrednjeslovenskegorenjskegoriškenotranjsko-kraškeobalno-kraške in zasavske regije ter RibniceSodražice, Loškega potokaKočevjaOsilnice in Kostela, piše Slovenska tiskovna agencija.

Vrstniki z vzhoda Slovenije pa se k pouku vračajo. Zanje veljajo enaki epidemiološki ukrepi kot za učence prvega triletja, ki se že izobražujejo v šoli. Pouk bo potekal v matičnih učilnicah, v katerih bodo tudi malicali. Za organizacijo kosila morajo šole poskrbeti tako, da bo čim manj mešanja med učenci.

Podaljšano bivanje za učence prvega triletja bo organizirano v matičnem razredu, medtem ko bodo starše četrtošolcev in petošolcev pozvali, naj otroci, če se le da, po pouku odidejo domov. Učencem ni treba nositi zaščitnih mask v razredu, so pa obvezne zunaj razreda.

V srednje šole pa se bodo vrnili dijaki zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja ter tisti, ki so vključeni v programe nižjega poklicnega izobraževanja. Šolske prostore in delavnice odpirajo tudi za praktični pouk srednješolcev.

Pred vrnitvijo učencev in nekaterih dijakov v šole vzhodne polovice Slovenije morajo vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju opraviti test na koronavirus, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Šolniki: Pripravljeni smo. Če pride do okužbe, v karanteno oddelek.

Šolske ustanove vzhodnega dela Slovenije so pripravljene na sprejem učencev in dijakov, poroča Radio Slovenija. “Vsekakor smo pripravljeni, da pridejo učenci. Zaupamo staršem, zaupamo otrokom, da se bodo vsi držali vseh prilagoditev, ki smo jih zastavili. In pa predvsem, da bodo v šolo prihajali resnično samo zdravi učenci,” je izjavila predsednica združenja ravnateljev mariborskih osnovnih šol Mojca Kirbiš.

Če pride do okužb, zagovarjajo karanteno posameznih razredov. “Bistveno bolje je, da je v vsej državi tudi sto razredov v karanteni, kot pa da je zaprtih sto šol,” je ocenil predsednik Združenja ravnateljev osnovnega šolstva Gregor Pečan.

“Gotovo je odrejanje karanten posameznim oddelkom veliko boljše, kot pa zapiranje celotne šole. Poleg tega so učitelji tudi v takšnih primerih še vedno pripravljeni izvajati pouk na daljavo za sam oddelek,” je pojasnil ravnatelj OŠ Škofljica Roman Brunšek.

Zaradi okužbe z virusom je v preteklem tednu zbolelo več učencev iz zahodnega dela, en razred je končal v karanteni.

Izkušnje z zahodnega dela so sicer pokazale predvsem na težave pri organizaciji kosila in šolskih prevozov. Nastale so tudi pri ohranjanju varnostne razdalje pri vhodu v šolo in v garderobah. Nekatere šole zaradi pomanjkanja učiteljev niso mogle izvajati podaljšanega bivanja za učence četrtega in petega razreda.

Kaj pa so pokazala testiranja zaposlenih? V Novem mestu so po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega doma potrdili le dva primera okužbe. V Mariboru je bilo pri hitrih testih 68 pozitivnih brisov. Med njimi so z molekularnimi testi potrdili 33 primerov okužbe, še poroča Radio Slovenija.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button