AktualnoSlovenijaSvetGospodarstvo

Zadnje odločitve pred prenosom Mercatorja na Fortenovo

Mercator bi lahko bil že konec marca pod okriljem Fortenove

Delničarji hrvaške mešane skupine Fortenova bodo na skupščini glasovali tudi glede statusa Mercatorja. Če bodo predlagane sklepe podprli, bi lahko Mercator morda že do konca tega meseca prešel z Agrokorja pod okrilje Fortenove.

Med predlogi sklepov je soglasje Fortenovi za razširitev obstoječega finančnega dogovora med ameriškim skladom HPS in rusko banko VTB v znesku do največ 390 milijonov evrov, ki bi jih Fortenova posodila Mercatorju za refinanciranje njegovega dolga.

S tem ko bi lahko Mercator pri bankah poravnal večino svojih dolgov, soglasje bank upnic za prenos na Fortenovo ne bi bilo več potrebno. Po nedavni pridobitvi soglasja srbskega urada za varstvo konkurence k nameri Fortenove za prevzem nadzora nad Mercatorjem na srbskem trgu bi bila tako odprta pot do prenosa slovenskega trgovca na hrvaško skupino. Ta je po obsežni finančni poravnavi nastala prav na Agrokorjevem pogorišču, Mercator pa je bil še zadnje pomembno premoženje v lasti Agrokorja.

Hkrati bodo delničarji, ob večinoma ameriških finančnih skladih in VTB-ju je največji med njimi ruska banka Sberbank, odločali o zamenjavi delnic, ki jih ima Sberbank v Mercatorju, za delež v Fortenovi.

Če bodo to zamenjavo podprli, bo 18,53 odstotka delnic Mercatorja v lasti Sberbank prenesenih na Fortenovo, v zameno pa bo ruska banka lastništvo v Fortenovi z okoli 39 odstotkov povečala na 44 odstotkov.

Prvi mož Fortenove Fabris Peruško v primeru pozitivnih odločitev delničarjev in po poplačilu Mercatorjevih bank upnic pričakuje, da bi do prenosa Mercatorja lahko prišlo do konca tega meseca.

Zelena luč Evropske komisije

Septembra lani je zeleno luč za prenos prižgala tudi Evropska komisija, nekaj pred tem pa je Vrhovno sodišče RS razsodilo, da je treba Mercatorjeve delnice, ki jih je Javna agencije RS za varstvo konkurence konec leta 2019 za zavarovanje ugotovljenega prekrška v zgodbi o prevzemu polnilnice vode Costella začasno odvzela, nemudoma vrniti Agrokorju.

Via
STA
Source
MMC

Povezani Članki

Back to top button