Začenja se prva slovenska pohodniška prireditev Highlander Adventure

Približno 150 pohodnikov se bo danes iz Bohinja podalo na 100 kilometrov dolgo in pet dni trajajočo pot po Julijskih Alpah. Gre za slovensko premiero pohodniške prireditve Highlander Adventure, ki velja za največjo verigo pohodniških festivalov na svetu in se letos odvija v 14 državah.

Organizator dogodka I feel Slovenia Highlander Julian Alps je Športno društvo Outdoor Adventures, katerega člani med drugim sodelujejo pri organizaciji triatlona I feel Slovenia Ironman 70,3 v Kopru in Istrskega kolesarskega maratona. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, si želijo, da bi pohodništvo v Sloveniji dobilo visokokakovosten turistični produkt za zahtevnega gosta, ki si želi zelenih in aktivnih počitnic.

Highlander Adventure je pohodniška avantura, na kateri udeleženci v petih dneh premagajo 100 kilometrov po neokrnjenih naravi, v družbi prijateljev ali sami, in oddaljeni od vsakodnevnih skrbi ter dražljajev. Vse, kar potrebujejo, nosijo s seboj. Spijo na prostem, organizator pa jim na kontrolnih točkah, ki so tudi lokacije za šotorjenje, zagotovi hrano in vodo.

Pohod je netekmovalne narave, cilj udeležencev je zgolj prehoditi 100 kilometrov dolgo pot po neokrnjeni naravi in tako pridobiti naziv Highlander. Pred prireditvijo so v maju in juniju potekali testni pohodi ter spletni seminarji, na katerih so se udeleženci lahko pripravili na preizkušnjo.

Petdnevni daljinski pohod Highlander Julian Alps, ki se začenja v Bohinju in zaključuje v Kobaridu, sodi v verigo pohodniških festivalov Highlander Adventure, ki bo letos potekal v 14 državah Evrope in Bližnjega vzhoda.

Kot izpostavljajo organizatorji, gre za prvi tovrstni dogodek v Sloveniji in se ujema s strategijo slovenskega turizma Green, Active, Healthy, Outdoor. Prireditev sledi svetovnim trendom glede preživljanja prostega časa in turističnih produktov, njen poudarek pa je na spoštljivem odnosu do narave. Poleg tega gre za, kot so poudarili, z vidika covida-19, varen, aktiven dopust, ki se odvija na prostem brez stika med udeleženci.

Source
STA
Back to top button