Začenja se Kritiška platforma sodobnega lutkarstva pod vodstvom LGL

Poudarki zgodbe
  • Projekt je podporo Evropske komisije dobil na razpisu Ustvarjalna Evropa - Kultura za projekte sodelovanja za leto 2020, pripravljati pa so ga začeli konec lanskega leta.

Na festivalu Manipulate v škotskem Edinburgu se te dni uradno začenja Kritiška platforma sodobnega lutkarstva, dvoletni evropski projekt, ki ga vodi Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) v sodelovanju s partnerji iz Velike Britanije, Hrvaške in Litve. Projekt je na razpisu Ustvarjalne Evrope dobil 200.000 evrov, so sporočili iz LGL.

V projektu sodelujejo še Puppet Animation Scotland iz Velike Britanije, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Akademija za umetnost in kulturo Osijek s Hrvaške in Vilniaus Teatras Lele iz Litve. Vsak od partnerjev je k sodelovanju povabil mlade kritiške upe, ki bodo za začetek spremljali 14. škotski festival Manipulate. Ta poteka med 29. januarjem in 7. februarjem, udeležba pa je tokrat samo virtualna, saj festival poteka preko spleta, so sporočili iz LGL.

S projektom sodelujoči partnerji opozarjajo na pomanjkanje tako kritiških kot teoretskih vsebin na področju lutkovne umetnosti. Kritika je pomemben element v razumevanju sodobne lutkovne umetnosti in nujen del javnega diskurza, zato bo pomemben del projekta namenjen izobraževanju mladih teoretikov in kritikov, ki se bodo na seminarjih seznanjali z refleksijo in analizo raznih odrskih estetik.

S projektom bodo vzpostavili sodobno lutkovno mrežo in spletno platformo, na kateri bodo dostopne mednarodne refleksije in teatrološke analize s področja sodobne lutkovne umetnosti. Del projekta so tudi strokovna revija za lutkovno umetnost in gledališče animiranih form Lutka, video predavanja o lutkovni umetnosti za širšo javnost ter priročnik za kritiško pisanje o uprizoritvah s področja lutkovne umetnosti.

Kot so napovedali v LGL, bo spletna platforma, na kateri bo mogoče spremljati novice o dogajanju v evropskem lutkarstvu in kritiške ter teoretske zapiske udeležencev, zaživela v naslednjih dneh.

 

Source
sta.si
Back to top button