Slovenija

Začela se je mednarodna konferenca Dnevi Latinske Amerike in Karibov

Začela se je virtualna mednarodna konferenca Dnevi Latinske Amerike in Karibov, ki jo zunanje ministrstvo organizira pod okriljem Blejskega strateškega foruma. Udeležence je danes nagovoril minister za zunanje zadeve Anže Logar, ki je poudaril, da si bo Slovenija med predsedovanjem Svetu EU prizadevala za krepitev partnerstva EU z regijo.

Logar je v video nagovoru poudaril zadovoljstvo nad tradicionalno dobrimi odnosi med Slovenijo ter državami Latinske Amerike in Karibov (LAK), a izpostavil, da še vedno obstajajo številne priložnosti za krepitev medsebojnega sodelovanja, posebej v gospodarstvu, znanosti in tehnologiji, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Kot je dodal, je spodbudno, da se je sodelovanje Slovenije z nekaterimi državami LAK v zadnjem obdobju usmerilo tudi na nova področja, kot so umetna inteligenca, digitalizacija in krožno gospodarstvo.

Pred skorajšnjim začetkom predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije je Logar zagotovil, da bodo za Slovenijo odnosi EU z regijo LAK vedno strateškega pomena. Slovenija bo med predsedovanjem nadaljevala aktivno podporo politikam in pobudam, ki bodo prispevale k še tesnejšim vezem med obema stranema, ter si tudi sicer prizadevala za oživitev dialoga med EU in LAK, so sporočili z MZZ.

Logar je tudi izrazil prepričanje, da bo konferenca pripomogla k iskanju odgovorov na aktualna vprašanja dvostranskega in medregionalnega sodelovanja ter se zahvalil domačim in mednarodnim partnerjem, ki so sodelovali v pripravi programa, posebej mednarodni organizaciji Fundacija EU-LAK.

V okviru konference je danes na virtualnem XII. zasedanju Reflection Foruma mednarodne Fundacije EU-LAK sodeloval državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan.

V otvoritvenem nagovoru dogodka, ki je bil namenjen krepitvi zelenega gospodarskega okrevanja skozi partnerstvo obeh regij po pandemiji covida-19, je Raščan izpostavil medsebojno prepletenost zdravja, okolja in gospodarstva ter se zavzel za sistemski prehod v krožno gospodarstvo, so sporočili z MZZ.

V naslednjih dneh bodo udeležence konference z video nastopi pozdravili tudi zunanji ministri in visoki predstavniki nekaterih drugih držav članic EU in držav LAK.

Ministrstvo za zunanje zadeve mednarodno konferenco Dnevi LAK organizira od leta 2018 z namenom krepitve bilateralnih odnosov z regijo.

Source
STA
Back to top button