Za viceguvernerja Banke Slovenije prispelo sedem kandidatur

Predsednik republike Borut Pahor je na poziv za izbiro možnega kandidata za viceguvernerja Banke Slovenije prejel sedem predlogov kandidatur. Te so oddali Arjana Brezigar Masten, Božo Emeršič, Mejra Festić, Saša Jazbec, Matjaž Koman, Primož Simončič in Tina Žumer.

Kot so danes sporočili z urada predsednika, bo Pahor prejete kandidature preučil in opravil posvete z vodji poslanskih skupin v DZ, predvidoma v začetku januarja 2021.

Nato bo DZ izbranega kandidata predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur. Pri tem lahko izbira izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi druge kandidate.

Po posredovanju predloga kandidature za viceguvernerja DZ v imenovanje je predvidena javna predstavitev predlagane kandidatke oziroma kandidata. DZ o kandidatu glasuje najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga. Kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

Pahor je poziv podpisal 30. oktobra, potem ko Arjana Brezigar Masten, ki jo je DZ v potrditev predlagal v začetku oktobra, ni dobila potrebne večine poslanskih glasov.

Novoimenovani viceguverner Banke Slovenije bo v svetu centralne banke nasledil Marka Bošnjaka, ki je konec maja uradno iz osebnih razlogov odstopil s položaja, ta korak pa je sledil lanski ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja.

Source
STA
Back to top button