Za prebolevnike in cepljene ob vračanju z območij na rdečem in temno rdečem seznamu ni več karantene

Za osebe, ki prihajajo z območja na rdečem ali temno rdečem seznamu, od sobote ne bo več obvezna karantena, če predložijo dokazilo o cepljenju proti covidu-19 ali preboleli bolezni, je danes sklenila vlada. Spremembe so tudi pri osebah, ki vstopajo v Slovenijo z območij na oranžnem seznamu.

Oseba, ki prihaja z območja na rdečem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike, so povedali na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19. Enako velja za tiste, ki prihajajo z območja na temno rdečem seznamu. Pristojno bodo pri tem upoštevali tudi digitalno covidno potrdilo EU ali tretje države.

Še naprej je obvezna 10-dnevna karantena za tujce brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo v državo z območja na rdečem seznamu. Pred tem mora tujec obvezno predložiti tudi negativni rezultat testa PCR in dokazati, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno. V nasprotnem primeru mu vstopa v Slovenijo ne bodo dovolili.

Strožji je ukrep za tujce brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območja na temno rdečem seznamu. Njim namreč vstop v državo ni dovoljen.

Glede vstopa v Slovenijo iz zelenih držav sprememb ni. Za osebe, ki v Slovenijo vstopajo iz držav na oranžnem seznamu je dovoljen vstop v državo brez karanteno tudi ob predložitvi digitalnega covidnega potrdila EU ali tretjih držav. Osebe, ki ne predložijo ustreznega dokazila, se napoti v karanteno na domu za deset dni. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji bodo v primeru karantene vstop v Slovenijo dovolili le, če dokažejo, da imajo zagotovljen prostor, kjer bodo prestajali karanteno.

Source
STA
Back to top button