Za plačilne storitve Slovenci v povprečju namenijo 70 evrov letno

Tipični komitent slovenske banke ali hranilnice za paket storitev v povprečju nameni 70,47 evra letno, pri čemer je razpon med najcenejšo in najdražjo banko zelo velik, ugotavljajo v Banki Slovenije. Dodali so, da banke opuščajo ponudbo posamičnih plačilnih storitev in prehajajo na paketno ponudbo.

Banka Slovenije je danes objavila primerjavo stroškov košaric plačilnih storitev za potrošnike v lanskem letu. Zaznali so, da so banke in hranilnice začele opuščati ponudbo transakcijskih računov, v okviru katerih bi potrošniki lahko uporabljali le posamične plačilne storitve.

V centralni banki so ponudbe bank uvrstili v letno analizo nadomestil, ki jih banke in hranilnice zaračunavajo potrošnikom, s čimer so želeli potrošnikom omogočiti oceno, katera ponudba je zanje najprimernejša glede na njihove plačilne navade.

V košarico storitev za izračun letnih stroškov so vključili nabor in število storitev, ki jih potrošniki najpogosteje uporabljajo. Na ta način košarice odraža plačilne navade tipičnega komitenta.

Ugotovili so, da tipični komitent slovenske banke ali hranilnice za paket storitev nameni v povprečju 70,47 evra letno, pri čemer je razpon med najcenejšo in najdražjo banko zelo velik. Tako je denimo strošek košarice pri Sberbank banki vreden 28,08 evra, medtem ko je najdražji pri Novi KBM, kjer znaša 96,24 evra.

Kot so še zapisali v Banki Slovenije, so v primerjavi zajeli (glede na skupni izračun stroškov) najcenejši račun oziroma paket storitev, ki je dostopen večini potrošnikov, tudi tisti, katerih odprtje je mogoče le prek spleta. Paketov, ki so na voljo specifičnim skupinam uporabnikov (na primer dijakom, študentom, upokojencem, nerezidentom ipd.) v primerjavi niso zajeli, čeprav so lahko cenejši od tistih, upoštevanih v primerjavi.

Source
STA
Back to top button