AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Za certifikat družbeno odgovornega delodajalca več kot 100 prijav

Ekvilib Inštitut in partnerji projekta Družbeno odgovoren delodajalec so zabeležili več kot 100 prijav podjetij in organizacij za pridobitev omenjenega certifikata. Slovenci sicer pri iskanju zaposlitve na prvi mesti med vrednotami postavljajo dober odnos s sodelavci in usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja, navaja Ekvilib Inštitut.

Potrebe podjetij od februarja 2020, ko so omenjeni inštitut in partnerji Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije prejeli prve prijave, ostajajo enake: od certifikata pričakujejo zunanji mehanizem, ki bo preveril njihove procese, in jim svetoval pri konkretnih izzivih in rešitvah na področju družbene odgovornosti do zaposlenih, so zapisali v sporočilu za javnost ta teden.

Zaradi epidemije covida-19 pa opažajo velike razlike na določenih področjih, na primer pri delu na domu. “Če so prej ta ukrep podjetja uvajala dokaj konzervativno, jih je situacija prisilila, da so v kratkem obdobju naredili velikanski napredek. Zaposleni sedaj pričakujejo, da bo ta fleksibilnost ostala,” je izpostavila vodja projekta na Ekvilib Inštitutu Petra Hartman.

Certifikat, ki ga bo prvih 100 prijaviteljev v letu 2021 prejelo brezplačno, lahko na ključnih področjih odnosa z zaposlenimi pomaga podjetjem tudi pri naslavljanju novih izzivov v času epidemije, so prepričani partnerji.

Raziskava o preferencah iskalcev zaposlitve v letu 2020, ki sta jo v Sloveniji izvedla portal Mojedelo.com in družba Boston Consulting Group, kaže, da so Slovenci na prvi mesti med vrednotami postavili dober odnos s sodelavci in usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja. Po koncu epidemije jih 72 odstotkov pričakuje možnost kombiniranja fleksibilnega in stalnega delovnika. Enak odstotek vprašanih je kombinacijo dela na daljavo in na lokaciji opredelilo kot najbolj zaželen način dela.

Preko certifikata Družbeno odgovoren delodajalec sicer podjetja pripravijo načrt implementacije ukrepov za izboljšanje družbene odgovornosti do zaposlenih na štirih področjih: usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja, izvajanje aktivnosti za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj, medgeneracijsko sodelovanje ter varnost in zdravje pri delu.

Do danes je pristopni certifikat Družbeno odgovoren delodajalec prejelo 24 podjetij. “Odzivi podjetij na certificiranje so pozitivni, saj jim certifikat pomaga osvetliti področja, na katerih morajo še okrepiti aktivnosti, po drugi strani pa sistematično izvajati in spremljati že uvedene aktivnosti,” je dejala Hartmanova. Še vedno sicer veliko podjetij razume družbeno odgovornost v smislu enkratnih projektov, manj pa, da je to področje potrebno neprestano nadgrajevati in iskati izboljšave, je dodala.

Source
STA
Back to top button