AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Z obiskom brežiške hidroelektrarne obisk v Sloveniji začenja evropska komisarka za energijo

Z obiskom Hidroelektrarne Brežice v spremstvu infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca danes večdnevni obisk v Sloveniji začenja evropska komisarka za energijo Kadri Simson. Med drugim bo sodelovala na pogovoru o uresničevanju evropskega zelenega dogovora, na Brdu pri Kranju pa se bo srečala z ministri, pristojnimi za energijo in promet.

Simsonova in Vrtovec si bosta Hidroelektrarno Brežice ogledala skupaj z delegacijo v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU. Iz družbe Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS) so sporočili, da bo beseda tekla predvsem o pomenu obnovljive energije in o sinergiji med različnimi viri obnovljive energije.

Komisarka bo nato z državnim sekretarjem na infrastrukturnem ministrstvu Blažem Košorokom sodelovala na javnem pogovoru Kako bomo uresničili evropski zeleni dogovor.

Kot so spomnili na predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji, si je EU zastavila drzen cilj do sredine stoletja postati prva podnebno nevtralna celina na svetu. Komisija je predstavila sveženj predlogov, s katerimi želi politike EU na področju podnebja, energije, rabe zemljišč, prometa in obdavčitve pripraviti na zmanjšanje neto emisij toplogrednih plinov za vsaj 55 odstotkov do leta 2030 v primerjavi z ravnmi iz leta 1990. Pogovor bo potekal tudi prek spleta.

V torek se bo Simsonova srečala s člani odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, ki bdi tudi nad področjem energetike, v sredo pa se bo skupaj s komisarko za promet Adino Valean na Brdu pri Kranju udeležila neformalnega srečanja ministrov in ministric, pristojnih za energijo in promet.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button