Z delovanjem začenja uprava za vojaško dediščino

V okviru ministrstva za obrambo danes začenja z delovanjem uprava za vojaško dediščino. V njej je vlada združila področja vojnih veteranov, vojnih invalidov in žrtev vojnega nasilja, vojne grobove in grobišča ter Vojaški muzej Slovenske vojske. Upravo bo vodil pravnik Rok Janez Šteblaj, so zapisali na ministrstvu za obrambo.

Ministrstvo za obrambo je združitev vseh teh področij v skupno upravo utemeljevalo z bolj racionalnim in preglednim povezovanjem nalog, ki so bile prej razdeljene na tri ministrstva. Kot je nedavno poudaril minister za obrambo Matej Tonin, bodo tako pod eno streho skrbeli za tehnično dediščino, vojne veterane in invalide ter vojna grobišča.

Poleg tega bo uprava opravljala tudi določene naloge, ki jih je do sedaj na ministrstvu za obrambo opravljal sektor za vojaške zadeve v direktoratu za obrambne zadeve, in sicer opravljanje upravnih in strokovnih nalog na področju podelitve in preverjanja statusa nevladne organizacije v javnem interesu na področjih obrambe in vojnih veteranov, vodenje postopkov v zvezi s sofinanciranjem dejavnosti nevladnih organizacij v javnem interesu na področju vojnih veteranov in skrb za spominska obeležja v upravljanju ministrstva za obrambo.

Novo upravo bo kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja vodil pravnik in nekdanji vodja sektorja za popravo krivic in odškodnino žrtvam kaznivih dejanj na ministrstvu za pravosodje Rok Janez Šteblaj.

Source
STA
Back to top button