AktualnoSlovenija

Vse pozitivne hitre teste bodo od sobote potrjevali še s PCR testiranjem

Od sobote bodo vse osebe, ki jim bodo okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, testirali še s PCR testom, je na današnji novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. V statistiki bo okužba zabeležena, šele ko bo potrjena tudi s PCR metodo testiranja.

 

Kot je pojasnila Magejnejeva, bo testirani v primeru pozitivnega izvida hitrega testa na mobilni telefon prejel sporočilo z navodilom, kako ravnati naprej. Napoteni bodo namreč na ponovni bris, kamor ga lahko napoti že izvajalec hitrega testiranja, lahko pa tudi izbrani osebni zdravnik. “Pomembno je, da v tem času ostanemo v samoizolaciji, saj obstaja velika verjetnost, da smo okuženi,” je poudarila.

Pojasnila je tudi, da se testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki morajo biti testirani enkrat na teden, lahko razporedi prek celotnega tedna, da se lahko izvajalci testiranja, to so zdravstveni domovi in koncesionarji, na to v dogovoru z ravnatelji posameznih vzgojno-izobraževalnih zavodov primerno pripravijo.

To velja tudi za zaposlene v nekaterih storitvenih dejavnostih, ki se bodo morali ob ponedeljkovem sproščanju dejavnosti tedensko testirati. Delodajalci v dejavnostih, kjer je testiranje obvezno, se morajo dogovoriti za testiranje svojih zaposlenih, podobno kot ravnatelji, je še dejala.

Povrnitev stroškov za zaposlene v trgovini in servisnih dejavnostih bo potekalo na enak način kot za zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Za posameznika je testiranje brezplačno, izvajalec pa testiranje prek Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije zaračuna ministrstvu za zdravje.

“Testiranje tako s hitrimi kot s PCR testi je zelo pomembno pri obvladovanju epidemije. Ne predstavlja rešitve, pomeni pa pomoč,” je izpostavila. Testiranja sicer predstavljajo veliko obremenitev za zdravstveni sistem, zato se pristojni veliko pogovarjajo o tem, kako ga razbremeniti. Ena od možnosti bi bilo testiranje z grgranjem, ki ga ponekod že uporabljajo, a v Sloveniji odločitev še ni bila sprejeta, pogovori o tem pa po njenih besedah trenutno potekajo na strokovni ravni.

Testiranje sicer ni potrebno za osebe, ki so bile že cepljene z dvema odmerkoma cepiva ali so okužbo že prebolele. To dokažejo z izvidom PCR ali hitrega testa, ki je starejši od 21 dni in mlajši od pol leta. Če je zdravnik pri obolelih diagnozo postavil brez testa samo na podlagi klinične slike in epidemiološke povezave (npr. bolezen v družini), pa lahko prebolelo okužbo dokazujejo s potrdilom zdravnika. Lahko uporabijo enotni obrazec, ki ga je ministrstvo že objavilo. Kot je dodala, mora biti prebolela okužba razvidna tudi v dokumentaciji bolnika. Opomnila je, da stroškov izdaje potrdila ne krije osnovno zdravstveno zavarovanje, zato ga lahko zdravnik zaračuna. Dokazovanje prebolele okužbe s prisotnostjo protiteles pa za zdaj še ni možno.

Po njeni oceni trenutno ni bojazni, da bi zmanjkalo hitrih testov, saj jih lahko zdravstveni domovi nabavljajo tudi sami. Slovenija je sicer v okviru skupnega evropskega naročila nabavo milijona hitrih testov, ministrstvo pa bo v torek ali ponedeljek objavilo nov razpis. Zadnje podrobnosti trenutno še usklajuje strokovna skupina.

Dodala je še, da ministrstvo pri podjetju Majbert Pharm, ki je dobavilo prvo veliko pošiljko hitrih testov za množično testiranje, dodatnih količin zaenkrat ni naročilo. To bodo storili, če se izkaže potreba, naročilo pa bo izvedeno v okviru pogodbe, je napovedala. Magajenejeva je ob tem spomnila tudi na verifikacijsko poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, ki je pokazalo, da testi omenjenega dobavitelja ne odstopajo od drugih hitrih testov.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button