SlovenijaGospodarstvo

Vrtovec z zasavskimi župani o perečih problemih cestne in železniške infrastrukture

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec se je danes mudil v Zasavju in se s tamkajšnjimi župani pogovarjal o perečih problemih cestne in železniške infrastrukture. Po srečanju je minister v izjavi za medije v Trbovljah napovedal obnovo železniške postaje v Zagorju ob Savi, ki se bo začela letos. Vrednost naložbe je ocenil na 14 milijonov evrov.

Vrtovec meni, da bo ta obnova pomenila velik prispevek h krepitvi trajnostne mobilnosti v Zagorju ob Savi. Glede dokončanja ureditve ceste pod Kipami med Trbovljami in Hrastnikom je dejal, da bo ministrstvo za ta namen v roku enega meseca poiskalo rešitev, kako pridobiti manjkajoča sredstva. Povedal je, da bo ministrstvo uredilo tudi cesto na Leši v Hrastniku, kjer bo zgrajen nov dom starejših.

“Prihodnje leto bo ministrstvo sprejelo ustrezno varianto navezovalne ceste, ki bo Zasavje povezalo z avtocesto. Vem, da se Zasavci nagibajo varianti od Trbovelj skozi predor do Prebolda, a ta različica bi stala 270 milijonov evrov,” je dejal Vrtovec.

Zavzel se je za čimprejšnjo gradnjo treh hidroelektrarn na srednji Savi in ob tem dodal, da so vse aktivnosti v pristojnosti okoljskega ministrstva.

Za trboveljsko županjo Jasno Gabrič je največji problem prav cesta pod Kipami, ki je Rudnik Trbovlje-Hrastnik ni zgradil, saj je zanjo zmanjkalo denarja in je tako prostor pustil kot gradbišče. “Pred tem je bila v občini Hrastnik na novo urejena njihova stran ceste in se je tako velik del prometa med Hrastnikom in Trbovljami prestavil na cesto čez hrib, ne da bi to novo cestno povezavo dokončali,” je povedala Gabričeva.

Gabričeva je tudi izpostavila, da so bile rudniške površine prodane nekaterim fizičnim ali pravnim osebam, ki v ta območja ne vlagajo, temveč samo ustvarjajo dodatne odpade starih avtomobilov, železja in podobno. Občina Trbovlje bo za ureditev nekdanjih rudniških površin potrebovala državna in evropska sredstva, za kar se na občini ves čas zavzemajo, saj gre nenazadnje za reorganizacijo premogovnih območij, ki bodo za celotno regijo pomenila velik gospodarski in socialni razvoj, meni županja.

Ministru je predstavila tudi drugo cestno-prometno infrastrukturo, ki je v državni lasti in že zelo potrebna prenove. Med drugim je Gabričeva izpostavila cesto čez Podmejo do Prebolda in cesto v Bevškem. Prav tako je predstavila načrte, ki jih ima Občina Trbovlje na območju Lakonce, predstavljeni pa so bili tudi načrti ureditve na območju naselja Gvido, kjer občina načrtuje izgradnjo stanovanjskega naselja.

Source
STA
Back to top button