HeadlineSlovenijaGospodarstvo

Vrtovec: s petkom uporaba žičniških naprav razen za profesionalne športnike prepovedana

S petkom je uporaba žičniških naprav razen za profesionalne športnike po celotni državi znova prepovedana, je sporočil infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Rekreativne smučarje in lastnike žičniških naprav je prosil za razumevanje. Kot je izpostavil, je epidemiološka slika namreč zelo zaskrbljujoča, takšne pa so tudi napovedi.

 

“Iskreno se opravičujem za to odločitev. Kot pristojni minister, ki sem to predlagal po posvetovanju s stroko, se zavedam, da nas je zima obdarila z obilico snega, ampak epidemiološka slika je žal zelo težka in zaskrbljujoča,” je dejal Vrtovec in lastnikom žičniških naprav obljubil, da jim bo država pomagala kot doslej.

Po njegovih besedah so zaskrbljujoče tudi napovedi. “Število okužb še naprej raste, posledično pa pričakujemo tudi večjo zasedenost bolnišničnih zmogljivosti. Poškodbe, ki so sestavni del rekreativnega smučanja, bi pomenile še dodatno obremenitev bolnišnic in osebja,” je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil odločitev.

Smučišča so o vladni odločitvi že začela obveščati javnost. Iz mariborskega Marproma, ki upravlja s smučiščem na Pohorju, so sporočili, da bodo smučišča od petka kljub prizadevanjem za nadaljevanje smučarske sezone in zagotovitvi hitrega testiranja na vstopnih točkah zaprta. Obenem so preklicali vse aktivnosti, ki so jih napovedali v pretekih dneh, med drugim odpiranje dodatnih prog.

Tudi na Veliki planini, Golteh in Voglu so prek spleta obiskovalce že obvestili, da nihalka in naprave na smučišču do nadaljnjega ne obratujejo.

Prva smučišča so v letošnji sezoni zagnala naprave v drugem tednu decembra, najprej ob dovoljenju za obratovanje le vlečnic in sedežnic, ne pa tudi krožno kabinskih žičnic. Že 23. decembra so morala žičnice v skladu z vladnim odlokom ustaviti, ponovno pa so jih lahko zagnala 1. januarja, a le za smučarje z negativnim testom na novi koronavirus. Po le sedmih dneh delovanja bodo tako naprave na smučiščih spet obstale.

Danes sprejeti odlok sicer predvideva izjemo, in sicer bodo žičniške naprave lahko uporabljali kategorizirani in profesionalni športniki za izvedbo tekem in treningov. “Ob posebnem soglasju ministrstva za infrastrukturo bo uporaba žičniških naprav za te primere dovoljena,” je še pojasnil minister. Enako velja za prevoz trenerjev in drugih organizatorjev tekmovanj in treningov za tekme, ki so dovoljene na podlagi drugih odlokov.

Izjema so tudi prevozi oseb z žičniškimi napravami za nujno oskrbo, medicinsko pomoč, zaščito in reševanje,

Je pa vlada danes tudi sklenila, da bo še naprej obratoval javni potniški promet, in sicer v omejenem obsegu in upoštevanju zaščitnih ukrepov, kot doslej.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button