Vrtovec: negativni testi za smuko nujni za ohranjanje pozitivnih trendov

V devetih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko bodo v soboto znova zagnali žičniške naprave. Smučarji bodo morali, razen nekaterih izjem, predložiti negativen hitri test, ki ne sme biti starejši od 24 ur. “Zaenkrat je to nujna stvar, če želimo, da se trendi, kakršne imamo danes, nadaljujejo,” je dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

 

Vrtovec je na današnji novinarski konferenci predstavil odlok, ki ga je na sredini seji sprejela vlada in ki dovoljuje obratovanje žičniških naprav v devetih regijah. To so osrednjeslovenska, gorenjska, primorsko-notranjska, obalno-kraška, koroška, podravska, pomurska, savinjska in zasavska regija.

Kot je izpostavil minister, bodo žičniške naprave lahko obratovale na način, da se upošteva vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, poleg tega pa mora upravljavec žičniških naprav zagotoviti hitro testiranje s strani pooblaščenega izvajalca na eni izmed vstopnih točk na smučišče. Če tega ne more zagotoviti, potem je dovolj dokazilo, da je uporabnik žičniških naprav opravil hitri test in je ta negativen,” je dejal.

Test mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur. Je pa vlada v odloku ponovno predvidela izjeme, in sicer negativen test ne bo pogoj za smuko za otroke do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Prav tako predložitev negativnega testa ne bo potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo treningov in tekem, je še dejal Vrtovec.

“Vesel sem, da ponovno odpiramo žičniške naprave in da bodo smučišča ponovno začela organizirano delovati,” je še dejal. Ob tem je izpostavil, da je v primerljivih državah smuka dovoljena le v Avstriji, medtem ko je v Italiji, Franciji in Nemčiji smučanje “v bistvu prepovedano”.

Če se bo epidemiološka situacija še naprej izboljševala, minister verjame, da bodo sprostili tudi ukrep hitrih testov. “A zaenkrat je to nujna stvar, če želimo, da se trendi, ki smo jim danes priča, nadaljujejo,” je poudaril.

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, ki pa je na vprašanje, ali vlada razmišlja, da bi vsaj v času zimskih počitnic odprli tudi nastanitvene objekte v zimskošportnih središčih, povedal, da sproščanje nastanitvenih objektov sledi takoj, ko bodo razmere to omogočale. “To ne velja le za zimskošportna središča, ampak tudi za vse druge kraje,” je dodal.

Source
STA
Back to top button