Vrstijo se čestitke Beti Hohler za izvolitev za sodnico na ICC (dopolnjeno)

Z državnega vrha in ministrstev se vrstijo čestitke slovenski pravnici Beti Hohler, ki je bila v torek izvoljena za sodnico na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC). Med drugim so ji kot prvi sodnici na ICC iz Slovenije čestitali vlada, predsednica Nataša Pirc Musar in zunanja ministrica Tanja Fajon.

Beti Hohler je za sodnico na ICC za obdobje 2024-2033 v torek na sedežu ZN v New Yorku izvolila skupščina držav pogodbenic Rimskega statuta za ustanovitev Mednarodnega kazenskega sodišča. Izid volitev je bil negotov do samega konca, Hohler pa je bila izvoljena v osmem krogu. Dobila je 81 glasov podpore izmed 123 držav pogodbenic statuta.

Hohler je uveljavljena strokovnjakinja za mednarodno kazensko pravo, z dolgoletnimi izkušnjami v mednarodnem kazenskem pravosodju in na ICC, kjer je bila od leta 2015 tudi tožilka ter članica prizivnega odbora. Kot kandidatko za sodnico na ICC jo je leta 2022 predlagal takratni predsednik Borut Pahor, nakar jo je brez težav podprl tudi državni zbor.

Hohler je v odzivu na omrežju X danes zapisala, da je počaščena, da je postala prva slovenska sodnica na ICC, in se veseli dela za sodišče na tem položaju. Za nominacijo in prizadevanja pri predstavljanju njene kandidature se je zahvalila predsednici republike Nataši Pirc Musar, vladi, zunanjemu ministrstvu, predstavništvu Slovenije pri Združenih narodih in veleposlaništvu na Nizozemskem, kjer ima ICC v Haagu sedež.

Za izvolitev je prejela že številne čestitke, med drugim sta ji v objavah na omrežju X čestitala vlada in predsednica države Pirc Musar, ki je dodala, da gre za zaslužen dosežek ugledne strokovnjakinje, novi sodnici pa zaželela uspešno delo.

Prav tako je čestitke Hohler namenila zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je izpostavila, da gre za že tretji pomemben uspeh Slovenije na volitvah v ZN v precej kratkem času, kar po njenem mnenju pomeni, da delamo dobro, da smo vidni in prepoznavni kot država, ki je kredibilna in vredna zaupanja. Lani je bila Slovenija izvoljena v Gospodarski in socialni svet ZN (Ecosoc), letos v Varnostni svet ZN.

Fajon je prepričana, da bo Hohler kot uveljavljena strokovnjakinja na področju mednarodnega kazenskega prava pomembno prispevala k delu sodišča, kar da je v današnjih časih, ko se soočamo s številnimi težkimi konflikti in vojnami, pomembneje kot kadarkoli prej.

Ponovila je zavezanost Slovenije spoštovanju mednarodnega prava in zavzetemu boju proti nekaznovanosti storilcev najhujših kaznivih dejanj. “Zato iskreno verjamem, da bo prva slovenska sodnica v prvem stalnem Mednarodnem kazenskem sodišču prispevala k zagotavljanju pravičnosti in posledično tudi miru in varnosti v svetu, saj je kaznovanje odgovornih za mednarodne zločine nujni pogoj za trajni mir in stabilnost držav,” je sporočila v izjavi, ki so jo posredovali z ministrstva.

Državni sekretar na ministrstvu Marko Štucin pa je ob njeni izvolitvi izpostavil, da bo tokrat na ICC prvič služil sodnik oziroma sodnica iz Slovenije in to “v časih, ko sodišče potrebujemo bolj kot kadarkoli”.

Da bo Slovenija med 18 sodniki ICC prvič imela tudi svojo predstavnico, je poudarilo tudi ministrstvo za pravosodje in v zapisu na omrežju X dodalo iskrene čestitke Beti Hohler.

Back to top button