Vrnitev dela dijakov v srednje šole minila brez večjih težav

Dijaki zaključnih letnikov so se po več mesecih pouka na daljavo danes vrnili v šole. Kot so povedali ravnatelji, večjih težav pri ponovni reorganizaciji pouka ni bilo, saj imajo izkušnje že iz jesenskega časa. Veselje ob povratku pa je bilo opaziti tudi pri dijakih, četudi se jih je veliko že dodobra navadilo dela na daljavo.

Kot je za STA povedala ravnateljica Gimnazije Vič Alenka Krapež, se je v njihovo šolo danes vrnilo približno 180 dijakov iz šestih oddelkov. “So veseli, nasmejani in zadovoljni,” je izpostavila. Podobno vzdušje je pri profesorjih. Njihovo testiranje na novi koronavirus, ki so ga opravili že v petek, je potekalo brez zapletov in tudi brez pozitivnih izvidov.

“Težav pri organizaciji pouka nismo imeli. Ponovili smo samo organizacijo, ki smo jo vzpostavili že septembra, torej z matičnimi učilnicami in ohranjanjem razdalje,” je pojasnila Krapeževa. Pri izbirnih predmetih so skupine mešane, dijaki ohranjajo razdaljo in nosijo masko, učilnice tudi pogosto zračijo. Športno vzgojo pa ima letošnje šolsko leto cel razred skupaj, da lahko ohranjajo mehurčke, saj med športom ne morejo nositi maske, je pojasnila Krapeževa.

Sicer so se na njihovi gimnaziji odločili, da morajo dijaki nositi maske pri ostalih predmetih tudi v matičnih razredih. Na ta način dodatno zmanjšujejo možnost prenosa okužb. Kakšnih večjih pripomb dijakov ali staršev glede te odločitve ni bilo. Kot je izpostavila Krapeževa, so njihovi gimnazijci odgovorni mladi ljudje. Tako ni nobenih težav z disciplino ali upoštevanjem zdravstvenih priporočil.

Na Gimnaziji Franceta Prešerna Kranj medtem s pridom uporabljajo metodo neposrednega prenosa pouka bodisi z računalnika učitelja od doma bodisi iz razreda, ki so jo vpeljali že zaradi pogoste odsotnosti večjega števila njihovih dijakov, saj je kar tretjina športnikov ali glasbenikov. Tako na njihovi šoli poteka hibridno izobraževanje, ki so ga v tem šolskem letu še izpopolnili. Že jeseni so namreč imeli situacije, ko je bil razred v šoli, učitelj pa v karanteni.

Kot je za STA povedala ravnateljica Mirjam Bizjak, nekaj težav pri organizaciji sicer imajo, vendar jih sproti rešujejo. Pri športni vzgoji so tako oblikovali enotne oddelke, ob lepem vremenu pa jo bodo lahko v veliki meri izvajali zunaj. Na roko jim gre tudi to, da ima danes njihovih pet oddelkov četrtih letnikov kulturni dan, tako se bodo lahko na njihovo torkovo vrnitev še bolje pripravili.

Večji delež dijakov kot v gimnazije pa se je z današnjim dnem vrnil na srednje strokovne in poklicne šole, kjer je znova stekel tudi praktični del pouka za vse letnike. Kot je povedal ravnatelj Srednje gostinske in turistične šole Radovljica Ivan Damjan Mašič, so se v šolo vrnili štirje oddelki zaključnih letnikov, ostali oddelki pa bodo na šoli za izvedbo praktičnega pouka le dan ali dva na teden, medtem ko bo preostali pouk še vedno potekal na daljavo.

Prav pri praktičnem pouku je bil izpad pri šolanju na daljavo tudi največji, zato ga bodo nekaj skušali nadoknaditi že ta teden. Spremenjenemu načinu dela je bila treba prilagoditi urnike, vendar večjih težav pri organizaciji ni bilo. Ker je šola dovolj velika, ni problemov z zagotavljanjem mehurčkov, dijakom pa tudi ni odveč nositi mask. “Veseli so, da so se vrnili v šolo. Vidi se, da so najbolj pogrešali druženje. Veliko se pogovarjajo in lepo je slišati njihovo veselje,” je poudaril ravnatelj.

S ponovnim odprtjem srednjih šol so znova zaživeli tudi dijaški domovi. Kot je povedala ravnateljica Dijaškega in študentskega doma Kranj Judita Nahtigal, njihov dom tudi v minulih mesecih ni bil povsem prazen, saj so v njem ostali nekateri tuji študentje. Z odprtjem srednjih šol pa se je v nedeljo in danes v dom vrnilo okoli 20 dijakov, kar je približno petina.

“Težav z organizacijo nismo imeli, saj smo odprtje pričakovali, nato smo le še organizirali testiranje, prekinili čakanje na delo tehničnemu osebju in obvestili dijake ter starše,” je pojasnila Nahtigalova. Ob tem je dodala, da tudi težav z ukrepi za preprečevanje širjenja okužb ni, saj so jih vajeni že od prej.

Source
STA
Back to top button