Vrh o informacijski družbi v znamenju hitrejšega doseganja ciljev trajnostnega razvoja

V Ženevi se danes začenja svetovni vrh o informacijski družbi (WSIS), ki letos v ospredje postavlja akcijske smernice za boljše in hitrejše doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Vrhu, ki bo potekal do petka, predseduje ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

 

Kot so sporočili z ministrstva za digitalno preobrazbo, je WSIS najpomembnejši svetovni dogodek na področju vpliva informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) na razvoj družbe. Predstavlja priložnost za izmenjavo informacij in najboljših praks ter ustvarjanje znanja, hkrati pa opredeljuje nastajajoče trende in spodbuja partnerstva ob upoštevanju razvijajočih se informacijskih družb in družb znanja.

Vrh organizira Svetovna telekomunikacijska zveza (ITU) v sodelovanju z Organizacijo Združenih narodov (ZN) za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) ter nekaterimi drugimi agencijami ZN.

Vrh bo temeljil na dveh sklopih. Prvi je sklop na visoki ravni, ki ga bodo med drugim sestavljali interaktivni dialogi na visoki politični ravni, podelitev nagrade WSIS in ministrska okrogla miza, in forumski sklop, v okviru katerega bodo potekala srečanja, usposabljanja, hackathon in tematske delavnice, so v povabilu na dogodek zapisali organizatorji vrha.

Predsedovanje letošnji izvedbi so organizatorji zaupali slovenski ministrici za digitalno preobrazbo Stojmenovi Duh. Kot so pojasnili na ministrstvu, jih je prepričala z zavezanostjo vključujočemu razvoju informacijske družbe.

“Počaščena sem, da so Sloveniji zaupali tako pomembno vlogo in da bom vrhu predsedovala kot prva ženska. To je med drugim priznanje za vse delo na področju digitalizacije, ki ga slovenski strokovnjaki odlično opravljamo,” je poudarila ministrica.

Predsedovala bo strateškim dialogom na visoki ravni, vrsti političnih zasedanj visokih predstavnikov in ministrski okrogli mizi, podelila pa bo tudi nagrade.

Predsedovanje forumu sicer kroži med petimi regijami – Afriko, Evropo, Latinsko Ameriko in Karibi, Azijo in Pacifikom ter Zahodno Azijo.

Zaključno zasedanje foruma, na katerem predsednik predstavi povzetek, bo v sredo. Po koncu vrha bodo objavili tudi publikacijo z rezultati zasedanj na visoki ravni.

Source
STA
Back to top button