Vrednost uvoza tudi maja prehitela izvoz

Slovenija je maja izvozila za 3,2 milijarde evrov blaga, uvozila pa ga je za 3,4 milijarde evrov. Od tiste pred letom dni je bila vrednost izvoza višja za 31,2 odstotka, medtem ko se je vrednost uvoženega blaga povečala kar za 51,6 odstotka. S tem je bila vrednost uvoza drugič zapored višja od vrednosti izvoza.

Pokritost uvoza z izvozom je bila maja 93,4-odstotna, primanjkljaj pa je znašal 200 milijonov evrov, je danes objavil statistični urad.

V maju je Slovenija približno dve tretjini celotne blagovne menjave ustvarila v trgovanju z državami članicami EU. Pri izvozu je bil ta delež 67-odstoten, pri uvozu pa 65,3-odstoten.

V države članice EU je v maju izvozila za 2,1 milijarde evrov blaga oz. vrednostno za 34,8 odstotka več kot v maju lani. Od tam pa je uvozila za 2,2 milijarde evrov blaga, kar je 43,8 odstotka več kot pred letom dni.

V države, ki niso članice EU, je Slovenija maja izvozila za 1,1 milijarde evrov blaga, od tam pa ga je uvozila za 1,2 milijarde evrov. Vrednost izvoženega blaga izven EU je bila za 24,3 odstotka višja kot v maju 2020, vrednost uvoženega blaga od tam pa za 68,8 odstotka.

V prvih petih mesecih skupaj je bila vrednost izvoženega blaga za 18,6 odstotka višja kot pred letom dni. Uvoz je v tej primerjavi beležil 23,3-odstotno rast. Presežek v blagovni menjavi s tujino je v prvih petih mesecih znašal 300 milijonov evrov, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 102,2-odstotna.

Source
STA
Back to top button