SlovenijaGospodarstvo

Vrednost prodaje kmetijskih pridelkov iz lastne pridelave na živilskih trgih lani višja

Vrednost kmetijskih pridelkov, ki so jih zasebni pridelovalci prodali na živilskih trgih, je bila lani za 6,1 odstotka višja kot predlani. Najbolj se je glede na prejšnje leto zvišala vrednost prodanega sadja, in sicer za 25,1 odstotka, je ta teden objavil državni statistični urad.

Vrednost zelenjadnic iz lastne pridelave, prodanih med drugim na tržnicah, je bila lani za skoraj štiri odstotke višja kot predlani. Pridelovalci so od zelenjadnic na živilskih trgih prodali največ solatnic, od tega največ zelene solate. V povprečju je bila ta nekoliko cenejša kot v 2019; kilogram zelene solate iz lastne pridelave je na živilskem trgu stal povprečno 2,89 evra.

Od drugih zelenjadnic so pridelovalci prodali največ čebule, belega zelja in paradižnika. Količina prodanega belega zelja in paradižnika je bila nekoliko večja, količina prodane čebula pa manjša kot v 2019. Za kilogram belega zelja je bilo treba odšteti povprečno 1,88 evra, za kilogram čebule povprečno 2,27 evra, za kilogram paradižnika pa povprečno 3,03 evra.

Vrednost krompirja iz lastne pridelave, prodanega na živilskih trgih, je bila lani za skoraj 16 odstotkov nižja kot v 2019. Manjša je bila količina prodanega krompirja, nižja pa je bila tudi njegova povprečna cena. Za kilogram krompirja je bilo treba odšteti povprečno 1,06 evra.

Vrednost sadja, ki so ga zasebni pridelovalci prodali na živilskih trgih, je bila lani za približno 25 odstotkov višja kot v 2019. Kot običajno so od sadja na živilskih trgih prodali največ namiznih jabolk. Skupna količina prodanih namiznih jabolk iz lastne pridelave je bila približno za tretjino večja kot v 2019, cena pa je bila v povprečju nižja. Kilogram jabolk je lani stal povprečno 1,62 evra.

Hrušk, oreščkov in češenj je bilo prodanih precej več kot predlani. Povprečna cena za kilogram hrušk iz lastne pridelave je bila nižja kot v 2019; znašala je 2,20 evra. Breskev in kakija je bilo prodanih manj kot v letu prej.

Vrednost perutninskega mesa iz lastne pridelave, prodanega na živilskih trgih, je bila lani nižja kot predlani. Nižja je bila tudi vrednost prodanih jajc, vendar ne zaradi cene, saj je bila ta v povprečju višja, ampak zato, ker je bilo prodanih manj jajc kot v 2019. Za jajce iz lastne pridelave je bilo treba na živilskih trgih odšteti povprečno 0,22 evra.

Mleka in sirov je bilo prodanih manj, preostalih mlečnih izdelkov pa več kot v letu prej.

Medu so pridelovalci prodali na živilskih trgih več kot v 2019. Za kilogram medu je bilo treba odšteti povprečno 10,08 evra. Tudi kisle repe je bilo prodane več, kislega zelja pa manj.

Source
sta.si
Back to top button