Vrednost industrijske proizvodnje julija na mesečni ravni nižja

Skupna vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila julija za 1,2 odstotka nižja kot junija, in sicer zaradi padca v predelovalnih dejavnostih. V medletni primerjavi je bila skupna vrednost proizvodnje višja za 0,6 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

 

Vrednost proizvodnje v predelovalnih dejavnostih je bila julija na mesečni ravni nižja za 1,2 odstotka. V rudarstvu je bila višja za 1,7 odstotka, v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro pa za 3,4 odstotka.

Vrednost industrijske proizvodnje je na mesečni ravni upadla pri izdelkih za vmesno porabo in izdelkih za investicije (za 2,1 oz. 5,4 odstotka), medtem ko se je pri izdelkih za široko porabo dvignila (za 1,9 odstotka).

V primerjavi z julijem lani pa je bila vrednost proizvodnje v rudarstvu ter v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro nižja, in sicer za 4,9 in 23,3 odstotka. V predelovalnih dejavnostih je bila višja za 2,9 odstotka.

Skupni prihodek od prodaje v industriji je bil na mesečni ravni nižji za 1,5 odstotka. V rudarstvu se je znižal za 15,2 odstotka, v predelovalnih dejavnostih pa za 1,5 odstotka. Manjši je bil tako na domačem kot tujih trgih, za 3,9 oz. za 1,2 odstotka.

V primerjavi z julijem lani pa je bil prihodek višji, za 18,7 odstotka. Pri tem je bil v rudarstvu višji za 25,7 odstotka, v predelovalnih dejavnostih pa za 18,7 odstotka.

Vrednost zalog v industrijski proizvodnji je bila na mesečni ravni nižja za 0,2 odstotka, na letni pa višja za 21,7 odstotka. Zaloge na mesečni ravni so bile manjše tako v rudarstvu kot predelovalnih dejavnostih.

Source
STA
Back to top button