Vrata odpira spletni turistični sejem ITB Berlin Now

Eden najpomembnejših globalnih turističnih sejmov ITB Berlin bo letos zaživel v povsem spletni različici in pod imenom ITB Berlin Now. V živo bo dogodek potekal od danes do petka, spletna platforma pa bo na voljo še do konca maja, razkrivajo na spletni strani dogodka. Slovenija se bo na novinarski konferenci predstavila v sredo.

“To je več kot nova normalnost. To je priložnost za nov učinek,” je pred spletnim dogodkom poudaril direktor sejma ITB Berlin David Ruetz.

Lani so bili organizatorji prisiljeni sejem pet dni pred njegovim začetkom odpovedati zaradi izbruha pandemije covida-19. Leto prej so v petih sejemskih dneh našteli 10.000 razstavljalcev in 160.000 obiskovalcev. Letos so, kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, razvili alternativni koncept, s katerim lahko kot vodilni potovalni sejem partnerjem in strankam znova zagotovijo zanesljivo platformo za globalno mreženje, sklepanje poslov in vsebino.

Na ITB Berlin Now se bo predstavila tudi Slovenija. V okviru slovenskega virtualnega razstavnega prostora bodo turistično ponudbo poleg Slovenske turistične organizacije (STO) predstavili še Zipline Dolinka Bled, Greenhills Slovenia, Between TMC, Happy Tours, EM Tourism – Experience Memories, Hit Alpinea Kranjska Gora Hotels, Slovenia Getaway, Dolina Soče – Julijske Alpe, Ljubljanski grad, Kareta turizem, Kobilarna Lipica, Kompas, KNMTravel, Palma Travel, Terme Vivat, Postojnska jama, Visit Savinjska, Roundabout Experiences, Sava Turizem, Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč, Slotrips, Terme Banovci, Terme Snovik, Thermana, TA Movis, Turizem Bled, Turizem Ljubljana, Terme Zreče & Rogla, ZTŠM Šmarje pri Jelšah, Celeia Celje, ZT Idrija, ZT Nova Gorica in Vipavska dolina ter ZTKMŠ Brda, so sporočili iz STO.

Slovenija se bo sicer predstavila kot zelena in trajnostna destinacija s poudarkom na aktivnih počitnicah, kar v obdobju spremenjenih razmer in povpraševanja dodatno pridobiva na pomenu. Pomemben del predstavitve bo tudi gastronomija, še posebej v luči Slovenije kot nosilke naziva Evropska gastronomska regija 2021. Država načrtuje tudi novinarsko konferenco, na kateri bo v sredo med drugim nastopil z Michelinovo zvezdico nagrajeni kuharski mojster Gregor Vračko iz Hiše Denk, lepote Slovenije s kolesa pa bo razkrival kolesarski as Primož Roglič, navaja spletni program konference.

Tudi letos bodo v okviru borze podeljene nagrade za odličnost komuniciranja v turizmu Golden City Gate. STO je v tekmovalni program prijavila šest projektov. Podeljene bodo tudi nagrade Green Destination Story Awards za najbolj navdihujoče zgodbe s področja trajnostnega razvoja turizma, ki jih podeljuje organizacija Green Destinations. Za naziv se v različnih kategorijah potegujejo tudi štiri slovenske destinacije, in sicer Brda, Kočevsko, Ljubljana in Miren-Kostanjevica.

Tudi v okviru letošnje virtualne globalne turistične borze ITB Berlin Now je pripravljen bogat spremljevalni program s številnimi predavanji o aktualnih temah, med drugim tudi o okrevanju turizma po epidemiji s priznanimi predavatelji in institucijami.

Turizem je sicer ena od panog, ki so bile globalno zaradi pandemije covida-19 najbolj prizadete. Število mednarodnih prihodov turistov se je lani zmanjšalo za milijardo oz. za 74 odstotkov, izgubljenih je bilo 1300 milijard dolarjev prihodkov, so ocenili v Svetovni turistični organizaciji (UNWTO). Še vedno je zaradi omejitvenih ukrepov, ki so jih države uvedle v želji preprečiti širjenje okužb z novim koronavirusom, za mednarodni turizem po vsem svetu v celoti zaprta tretjina destinacij. Dodatno je približno enako število destinacij deloma zaprtih.

Source
STA
Back to top button