EUAktualnoSlovenija

Von der Leynova v četrtek z Janšo tudi o svobodi medijev

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in slovenski premier Janez Janša sta v četrtek na virtualnem srečanju govorila tudi o vprašanju svobode medijev v Sloveniji. Predsednica je premierja pozvala, naj bodo v tesnem stiku s podpredsednico komisije Vero Jourovo, ki je pristojna za ta vprašanja, so danes povedali v komisiji.

“To vprašanje je bilo med srečanjem odprto v kontekstu pisma, ki ga je poslal premier Janša,” je dejal glavni govorec komisije Eric Mamer v odgovoru na vprašanje, ali je predsednica v pogovoru z Janšo odprla tudi vprašanje svobode medijev in konkretno vprašanje Slovenske tiskovne agencije (STA).

Predsednica je premierja pozvala, naj bodo pristojni ministri v Sloveniji v tesnem stiku s podpredsednico za vrednote in preglednost Jourovo in njeno ekipo, ki se ukvarja s temi vprašanji, je povedal govorec. “Veste, kakšen pomen pripisujemo vprašanju svobode medijev,” je še poudaril.

Predsednik vlade Janša je februarja v pismu von der Leynovi predstavnike komisije povabil na obisk v Slovenijo, da se prepričajo o stanju demokracije in položaju medijev.

V komisiji so tedaj v prvem odzivu izpostavili, da je svoboda medijev steber demokracije in da je primeren okvir za oceno položaja medijev njihovo letno poročilo o vladavini prava. Naslednje, drugo poročilo komisije se pričakuje julija.

Obiski komisije v članicah v sklopu priprav tega poročila, ki so namenjeni pridobivanju dodatnih informacij in razčiščevanju vprašanj, bodo sicer tudi letos virtualni. Za Slovenijo je ta obisk predviden sredi aprila.

STA je za informacije o tem, ali je von der Leynova v četrtkovem pogovoru odprla tudi vprašanje svobode medijev v Sloveniji oziroma konkretno vprašanje STA in ali je že odgovorila na Janševo pismo, vprašala tudi v premierjevem kabinetu, od koder odgovorov za zdaj niso posredovali.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button