Volilna udeležba na referendumu do 11. ure 15,15-odstotna

Po podatkih okrajnih volilnih komisij je na referendumu o noveli zakona o vodah na voliščih v Sloveniji danes do 11. ure glasovalo 257.328 volivcev, kar predstavlja 15,15 odstotka vseh volilnih upravičencev, je sporočil direktor službe Državne volilne komisije Dušan Vučko. To je več kot na referendumu o zakonu o zakonski zvezi leta 2015.

Na referendumu o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih leta 2015 je do 11. ure namreč glasovalo 9,3 odstotka vseh volivcev, končna volilna udeležba pa je bila 36,38-odstotna, je v sporočilu za medije še dodal Vučko.

Volivci lahko na referendumu o noveli zakona o vodah svoj glas na enem od več kot 3000 volišč po državi oddajo do 19. ure, dotlej pa še vedno velja volilni molk.

Kakšna je bila volja volivcev, bo znano zvečer. Da bi bil zakon na referendumu zavrnjen, mora proti glasovati večina volivcev, ki bodo veljavno glasovali, pod pogojem, da bo proti glasovala najmanj petina vseh volivcev oziroma najmanj 339.726 volilnih upravičencev.

Po zaprtju volišč bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne rezultate.

Predvidoma bodo najprej znani izidi predčasnega glasovanja, ki je potekalo med torkom in četrtkom, na njem pa je glas oddalo 84.196 volivcev oz. 4,96 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Source
STA
Back to top button