Slovenija

Vodstvo RTVS obžaluje odločitev za stavko dela sindikatov na zavodu

Vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) obžaluje odločitev Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS za stavko. Hkrati so opomnili, da generalno vodstvo že vodi pogovore za dvig plač najnižje plačanih zaposlenih. V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) napovedani stavki medtem izražajo polno podporo.

 

 

Koordinacija je danes popoldne objavila uradne rezultate o izrekanju svojih članov o napovedi solidarnostne stavke z informativnim programom nacionalne televizije in uredništvom Multimedijskega centra (MMC), ki se je končalo v četrtek. Glasovanja se je od 428 članov udeležilo 274 članov oziroma 64 odstotkov, od katerih se jih je za stavko izreklo 96,3 odstotka.

Razmere postajajo nevzdržne, ugled javnega medija pa zaradi neprofesionalnih in škodljivih potez vodstva ter samovolje programskega sveta pada, so opomnili v koordinaciji.

Vodstvo RTVS je napovedalo, da bo pravno ustreznost stavke in stavkovne zahteve preučilo, še posebej zahtevo po dvigu plač novinarjev. Ob morebitnih odstopanjih pa bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

“Napoved stavke enega od treh sindikatov obžalujemo in opozarjamo, da generalno vodstvo že vodi pogovore za dvige plač najnižje plačanih zaposlenih,” so zapisali.

Po njihovih besedah je generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough že začel pogovore s socialnimi partnerji o prenovi sistematizacije delovnih mest in med prvimi nalogami začrtal ureditev plač najslabše plačanih. To so asistenti snemalcev, snemalci, montažerji, receptorji in garderoberji, so našteli.

Prepričani so sicer, da je treba notranja trenja in konflikte najprej reševati z neposrednim dialogom. Kot so navedli, generalni direktor glede na to ves čas vodi socialni dialog z vsemi tremi sindikati na zavodu. Vrata vodstva pa so odprta še naprej.

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) medtem izražajo polno podporo napovedani stavki. Spomnili so, da preko aktivov novinarjev DNS na zavodu in tudi samostojno že dlje opozarjajo na kršitve pri imenovanjih in upravljanju, nespoštovanje profesionalnih standardov, odsotnost dialoga med vodstvom in ustvarjalci ter posege v uredniško avtonomijo.

Stavka je po njihovih besedah upravičena, saj sta socialni dialog ter institucionalno-uredniška neodvisnost osnovna pogoja za delovanje RTVS v interesu javnosti.

Dejstvo, da je bila stavka izglasovana, po njihovem mnenju kaže na nevzdržne razmere na javnem mediju in željo ustvarjalcev programa, da ustavijo razgradnjo profesionalnosti in ugleda javnega medija.

Dodali so poziv, naj se vodstvo odzove na stavkovne zahteve oziroma naj odstopi, k čemur so ga že večkrat pozvali.

Aktiv novinarjev Radia Slovenija prav tako izraža podporo izglasovani opozorilni stavki. “Že večkrat smo opozorili na nedopustne postopkovne kršitve pri imenovanjih in upravljanju, nespoštovanje profesionalnih standardov ter posege v uredniško avtonomijo predvsem v informativnem programu TVS in v uredništvu MMC,” so poudarili.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button