Voda iz Italije lahko priteče že danes

V Trstu so v ponedeljek podpisali pogodbo o sodelovanju med Rižanskim in tržaškim vodovodom.

Tik pred začetkom poletne sezone in na prvi skorajda povsem poletni ponedeljek so se v Trstu na sedežu družbe AcegasApsAmga zbrali predstavniki Rižanskega in tržaškega vodovoda, podžupani obalnih občin ter predstavniki lokalnih tržaških in pokrajinskih oblasti. Namen srečanja je bil podpis pogodbe o sodelovanju med vodovodnima sistemoma z obeh strani meje, ki omogoča vnovično aktiviranje povezave preko Sv. Barbare v občini Milje. »Gre za povezavo, ki smo si jo želeli že dolgo in zdaj postaja operativna. Je pa to le prvi korak razvoja, ki ga imamo v mislih,« je povedal predsednik družbe AcegasApsAmga Roberto Gasparetti.

V novi turistični sezoni bomo tako lahko v Slovenski Istri v primeru suše iz tržaškega vodovoda zaenkrat dobili med 6 in 15 litrov pitne vode na sekundo, v načrtu pa je že dograditev cevovoda, ki bi v zaključku investicije lahko pretočil med 100 in 150 litrov vode na sekundo. »Ta današnja pogodba je lahko majhen korak, v resnici pa velik, ker odpira vrata za bodoče sodelovanje,« je poudaril Martin Pregelj iz Rižanskega vodovoda.

Za izvedbo projekta povezave obeh vodovodnih sistemov je bil kot točka izmenjave določen rezervoar Castelliere (Gradišče) na območju Sv. Barbare, kjer so izvedli sanacijo cevovoda ter namestili ventile in dvosmerni merilnik pretoka, ki bo meril količino vode, oddane iz enega vodovodnega sistema v drugega. Cevovod premera 20 centimetrov in dolžine 800 metrov se pri Elerjih priključi na slovenski vodovod, glede na potrebe pa je že danes možno »odpreti pipo« v obe smeri. Cena vode se zaradi tega ne bo spremenila, saj je sodelovanje »nastavljeno tako, da si izmenjujemo liter za liter, kubik za kubik,« je zagotovil Pregelj.

S podpisom pogodbe o sodelovanju se torej realizira prva točka iz seznama kratkoročnih rešitev problematike vodooskrbe v Slovenski Istri, ki je posebej pereča v sušnih poletnih mesecih, ko se potrebe po pitni vodi na obali močno povečajo. Dolgoročna rešitev pa še vedno ostaja gradnja zadrževalnika. »Mi rabimo vire surove vode, povezane med sabo, da si lahko pomagamo v vsakem trenutku, ker zadeve so žive. Vodovodno omrežje je živo, tako da iz več virov kot imamo napajanje, bolj stabilna je vodooskrba,« je še poudaril Martin Pregelj.

EVA BRAJKOVIĆ

Back to top button