Vložitev nezaupnice se odmika v prihodnje leto, Erjavec bi rad opravil pogovore s SMC-jem

Erjavec meni, da SMC ne deli takšnih vrednot, kot jih ima aktualna vlada

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec, ki naj bi bil kandidat za mandatarja morebitne nove vlade, je po sestanku s strankami KUL-a dejal, da je za novo vlado potrebna tudi podpora stranke SMC. V KUL-u so se dogovorili, da predstavnike SMC-ja povabijo na pogovore.

 

“Mi razumemo, da je to stranka, ki ne deli takšnih vrednot, ki jih ima aktualna vlada, ko gre za vladavino prava in kršitev ustavnih načel, gre za liberalno stranko in v tem tednu pričakujem, da bodo pripravljeni tudi na pogovor o tem, kakšne so možnosti, da ustavijo to denormalizacijo te države,” je o SMC-ju po sestanku s strankami, združenimi v KUL, dejal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Da bi lahko bila koalicija ustavnega loka uspešna, potrebuje “še nekaj glasov in še nekaj podpore”, je priznal Erjavec, a je prepričan, da to podporo lahko pridobijo. “Ko bo, bomo pa tudi vložili konstruktivno nezaupnico,” je dejal.

Erjavec je sicer še pred dnevi napovedal, da bodo konstruktivno nezaupnico vložili do konca tega leta, “vendar glede na to, da tukaj ne gre za avanturo, ampak dejansko želimo, da se oblikuje vlada, ki bo spoštovala ustavna načela, svobodo medijev, ki bo spet vrnila Slovenijo tja, kamor sodi, ko govorimo o njenem mednarodnem pravnem položaju, smo se danes dogovorili tudi v KUL-u, da povabimo predstavnike SMC-ja na pogovore o tem, kako vidijo prihodnost Slovenije“, je dejal.

Ob tem je zagotovil, da želi nova vlada, če bo dobila in imela podporo, “na vsak način dokončati mandat”. “Mislim, da je to pomembno za vse poslance, pomembno pa je tudi za Slovenijo. Ne nazadnje imamo tukaj spopad z epidemijo covida-19 in ga želimo dobiti,” je dejal Erjavec. Glede tega je povedal, da so prepričani, da če bi se naslonili na stroko, bi bile številke za Slovenijo ugodnejše.

Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek je v prvi polovici decembra zatrdil, da je poslanska skupina SMC-ja enotna v tem, da ne bo podprla Erjavca za mandatarja. Ob tem so se pojavili tudi namigi, da so med nekaterimi poslanci prisotni pomisleki. Foto: BoBo

Erjavec pričakuje zadostno podporo

“Druga zadeva, ki je pa izjemnega pomena, je pa tudi predsedovanje Slovenije EU-ju,” je spomnil Erjavec. Kar zadeva druge stvari, “je pa to seveda predmet dogovora, mi imamo koalicijsko pogodbo v bistvu že pripravljeno, imamo pa odprto eno poglavje, kjer bi tudi SMC povedal, kaj je tisto, kar želi, da se še postori do konca mandata”, je napovedal Erjavec in zavrnil navedbe, da je oblikovanje nove vlade odvisno od tega, kako se bodo izšli postopki zoper predsednika SMC-ja in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je v preiskavah zaradi domnevno spornih nabav zaščitne opreme.

Na vprašanje, ali bodo nezaupnico vložili, tudi če ne bodo imeli zagotovljene zadostne podpore, pa je Erjavec ponovil le, da pričakujejo, da bodo imeli dovolj podpisov. Za zdaj jih še nekaj manjka, je priznal, ampak “če bo odločitev v SMC-ju takšna, da bodo prispevali k normalizaciji Slovenije, potem se ne bojim za te glasove”. Vabilo je poslanski skupini poslal že pred 10 dnevi, “vabilo pa daje tudi s tega mesta”“Takoj, ko bo jasno, kakšna je odločitev SMC-ja, bomo pač odločili,” je dejal Erjavec. “Mislim, da bi bilo škoda, da bi zamudili to priložnost, da spet naredimo Slovenijo normalno.”

Če bodo torej pogovori s SMC-jem uspešni, bodo takoj vložili konstruktivno nezaupnico, v nasprotnem primeru pa se bodo znotraj KUL-a odločili, kakšne korake bodo naredili naprej. Erjavec je ob tem izrazil še prepričanje, da bodo štirje poslanci DeSUS-a sledili sklepom organov stranke, medtem ko bo poslanec Robert Polnar, ki ni več član stranke, ravnal po svoji vesti.

Erjavec: Veliko olajšanje na terenu

Štirje poslanci stranke DeSUS sicer od odločitve sveta stranke za izstop iz koalicije molčijo. Na terenu pa je po Erjavčevih besedah prišlo do prečiščenja stranke, saj so odšli predvsem nekateri podporniki prejšnje predsednice Aleksandre Pivec, sicer pa je “veliko olajšanje in zadovoljstvo na terenu, da nismo več del te vlade”, je še dejal.

Glede domnevnih pritiskov na posamezne poslance pa je Erjavec dejal, da v politiki v zadnjem času vsi doživljajo takšne in drugačne pritiske. “Tudi sam vsak dan prejemam različne grožnje, ampak tega se mora človek navaditi. Če je v kuhinji prevroče, pač ne greš v kuhinjo in tako je v politiki,” je bil slikovit. Padec podpore v javnomnenjskih anketah pa je komentiral z navedbami, da nanje nič ne da.

Via
STA
Source
RTV MMC
Back to top button