Vlado po prvem letu mandata čaka nadaljnje spopadanje z epidemijo in uresničitev ključnih točk koalicijske pogodbe

Premier Janez Janša je pred prvo obletnico dela vlade dejal, da so v tem času 80 odstotkov svoje energije namenjali spopadu z epidemijo covida-19. Po njegovem mnenju je realno pričakovati tretji val epidemije, vlada se bo nanj pravočasno odzvala. Za prihodnje leto do rednih volitev pa je napovedal uresničitev ključnih točk koalicijske pogodbe.

Janša je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bodo poleg obvladovanja covida-19 v prihodnjem letu do rednih parlamentarnih volitev ključne teme te vlade projekt debirokratizacije, decentralizacija, ureditev dolgotrajne oskrbe, poleg tega nameravajo izločiti zdravstveni sektor iz enotnega plačnega sistema. “Če ne bo bistvenih negativnih presenečenj, lahko letos nadoknadimo lanski padec BDP,” je med drugim napovedal premier.

Novinarske konference se poleg predsednikov koalicijskih strank udeležuje tudi minister iz vrst DeSUS Jože Podgoršek. Kot je dejal Janša, sodeluje na konferenci kot minister. In dokler uživa podporo poslanske skupine DeSUS, lahko dela naprej v vladi, saj je tudi vez s poslanci.

Če pa se še kdo iz opozicije odloči za sodelovanje, bodo to pozdravili. Ob tem pričakuje od opozicije, da pri protikoronskih ukrepih, ki so zdravorazumski, ne bo metala polen pod noge. “Naj se ne ruši ukrepov, ker gre to rušenje v splošno škodo,” je poudaril.

Source
STA
Back to top button