Vlada v odgovoru Vatovcu: Kunstelj zelo dobro opravlja svoje delo

Veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj zelo dobro opravlja svoje delo, vlada odgovarja vodji poslanske skupine Levice Mateju T. Vatovcu, ki je v poslanski pobudi pozval k odpoklicu Kunstlja, ker da je poskušal preprečiti sodelovanje Zdenke Badovinac in Moderne galerije pri razstavi z rimskim muzejem MAXXI.

Vlada v odgovoru poslancu obžaluje raven razprave v javnosti v zvezi z razstavo Večje od mene, junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije, ki naj bi bila letos postavljena v Nacionalnem muzeju sodobne umetnosti 21. stoletja MAXXI. Vlada hkrati zavrača vrednostne ocene, ki jih del politike namenja veleposlaniku Kunstlju.

Kot navaja vlada, naslov in koncept razstave kažeta na vključevanje umetnikov in umetnosti iz držav bivše Jugoslavije, zato v poročilu veleposlaništvo ocenjuje, da razstave ne more podpreti in promovirati v tujini le Slovenija. To še posebej velja za leto, v katerem Slovenija obeležuje 30. obletnico samostojnosti in ki je priložnost za promocijo in uveljavljanje slovenske ustvarjalnosti in umetniške odličnosti v svetu.

V predlaganem formatu in z omenjenim naslovom bi razstava namreč sodila v skupen projekt držav naslednic, pri čemer bi si države sorazmerno razdelile stroške in prispevale sorazmerni del umetniških del, menijo v vladi.

Razstava po mnenju vlade prav tako ne more biti del kulturno-promocijskega programa obeleževanja okrogle obletnice državnosti ali programa slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Kot poudarjajo v vladi, Kunstelj zelo dobro opravlja delo veleposlanika, o čemer priča tudi pomemben napredek v odnosih z Italijo, tudi na področju dvostranskega sodelovanja v kulturi.

Slovenski veleposlanik v Rimu je v depeši, ki jo je minuli mesec razkril tednik Mladina, izrazil nasprotovanje razstavi, in sicer predvsem zato, ker da je projekt povezan s tematiko nekdanje Jugoslavije in bi bila zato podpora razstavi v letu, ko Slovenija obeležuje 30. obletnico osamosvojitve, neprimerna.

V Levici menijo, da je skušal Kunstelj s tem “onemogočati avtonomijo, delo in mednarodno sodelovanje” Badovinčevi, ki je ugledna in mednarodno priznana strokovnjakinja. Dejanje Kustlja v Levici označujejo za “precedens brez primere”.

Source
sta.si
Back to top button