AktualnoSlovenija
Uredniški izbor

Vlada ta teden o odpiranju šol, na odboru o vladni politiki na tem področju

Za šolarje počitniški teden bo prinesel odločitev, ali bodo po praznikih nadaljevali šolanje na daljavo ali se jih bo vsaj del vrnil v šolske klopi. Ali bo šla prva triada v šole 4. januarja, bo vlada odločila sredi tedna. O vladni politiki na področju vzgoje in izobraževanja v času epidemije pa bo danes razpravljal matični parlamentarni odbor.

Predsednik vlade Janez Janša je v nedeljo dejal, da je šolstvo ena od prioritet pri sproščanju ukrepov, posebej za prvo triado in otroke s posebnimi potrebami. A je dodal, da je še prezgodaj za odgovor, ali bo povratek v šolo možen 4. januarja ali ne. Vlada bo o tem po njegovih napovedih odločala sredi tega tedna.

Kot je že v soboto pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, vlada pripravlja množično testiranje, s katerim bi vikend po novem letu, torej še pred ponovnim odprtjem šol in vrtcev, testirali ključni del učiteljev, ki učijo prvo triado osnovne šole, ter vzgojiteljev. Po njegovih besedah naj bi ključni del zaposlenih testirali čez vikend 2. in 3. januarja.

Da bodo pred začetkom poskušali zagotoviti hitro testiranje zaposlenih in da bo potrebna skupna zaveza vseh, od vodstev šol do sindikatov, da bodo ravnali tako, da bodo širjenje okužb čim bolj zamejili, pa je v nedeljo izpostavil tudi premier Janša.

V opozicijskih LMŠ, Levici in SD menijo, da je lahko zaradi predolgega in nesorazmernega zaprtja šol ter odlašanja odprtja šol povzročene več škode, kot če bi vlada “organiziranemu odpiranju šol dala prednost pred drugimi nenujimi dejavnostmi”. Zahtevali so nujno sejo odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino, na kateri bodo danes razpravljali o vladni politiki na tem področju.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button