AktualnoSlovenija

Vlada spremenila uredbo o sodelovanju tožilstva, policije in drugih pri pregonu storilcev kaznivih dejanj

Vlada je danes sprejela spremembo uredbe o sodelovanju med državnim tožilstvom in policijo pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj. Z njo je odpravila po njenem mnenju sporno zahtevo po zgolj pisnem usmerjanju policije s strani tožilstva v predkazenskem postopku, sprejeto v času prejšnje vlade, sta pojasnili pristojni ministrici.

 

 

Z omenjeno spremembo uredbe se znova uvaja možnost ustnega usmerjanja policije s strani tožilstva v predkazenskem postopku, sta po seji pojasnili ministrici za pravosodje in za notranje zadeve.

S tem je vlada ponovno vzpostavila prejšnje stanje, ki omogoča hitrejše reagiranje tožilstva in vse oblike komuniciranja med tožilstvom in policijo v predkazenskem postopku, je po seji vlade pojasnila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

“Zahteva prejšnje vlade po zgolj pisnem usmerjanju policije s strani tožilstva je bila neživljenjska in v neskladju z zakonom o kazenskem postopku, ki omogoča vse oblike komunikacije,” je poudarila ministrica.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar pa je spomnila, da vlada Janeza Janše ni spremenila le omenjene uredbe o sodelovanju državnega tožilstva, policije in drugih pristojnih državnih organov in institucij pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj, temveč tudi zakon o organiziranosti in delu v policiji. “Ta sprememba je bila po našem mnenju neposrečena in celo škodljiva za hitro odločanje tožilca v predkazenskem postopku, ker je tožilca potisnila iz predkazenskega postopka in na njegovo mesto s črtanjem 8. odstavka četrtega člena zakon o organiziranosti in delu v policiji dala na nek način to pristojnost ministru za notranje zadeve, kar je nedopustno,” je poudarila ministrica.

Ob tem je spomnila na predlog zakona o odpravi škodljivih ukrepov vlade, ki ga je pripravila civilna družba in zajema tudi spremembo zakona o organiziranosti in delu v policiji. Ta predvideva, da se ponovno omeji ministra za notranje zadeve pri usmerjanju policije v predkazenskem postopku, je med drugim poudarila ministrica Bobnar.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button