Vlada se bo predvidoma seznanila z najnovejšimi gospodarskimi napovedmi

Poudarki zgodbe
  • Gospodarsko dinamiko v prihodnjih letih bo pomembno narekovala tudi učinkovitost države pri črpanju sredstev iz skoraj 673 milijard evrov vrednega sklada za okrevanje EU po koronski krizi, iz katerega bo Sloveniji na voljo 5,2 milijarde evrov.

Vlada se bo danes predvidoma seznanila z najnovejšo gospodarsko napovedjo Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Pričakovati je, da bo ta nekaj slabša od jesenske, ko je urad Sloveniji za letos napovedal skrčenje obsega BDP za 6,7 odstotka. Oktobra je namreč vlada vnovič razglasila epidemijo in spet so se ustavile številne dejavnosti.

Tokratna napoved bo že peta Umarjeva napoved v tem letu, ki ga je usodno zaznamovala epidemija covida-19. V zadnjih letih je sicer Slovenija beležila višjo gospodarsko rast od povprečja evrskega območja in tudi v času koronske krize se lahko pohvali z milejšim padcem BDP od držav z evrom.

Gospodarska aktivnost v Sloveniji je v začetku leta izgubila zagon zaradi mednarodnih trenj. V drugem četrtletju je strmoglavila zaradi izbruha novega koronavirusa in v tretjem zabeležila pozitiven odboj. V zadnjem četrtletju bo po napovedih upadla, a manj kot v drugem.

Razmere so negotove in napovedovati gospodarska gibanja, dokler obstaja negotovost glede nadaljnjega širjenja in trajanja virusa v Sloveniji in v sosednjih državah, je težko, je že spomladi opozorila direktorica Umarja Maja Bednaš. Nekaj upanja zdaj daje cepivo, ki so ga v nekaterih državah že začeli uporabljati, v Slovenijo pa naj bi prišlo v prihodnjih dneh.

Banka Slovenije je pred kratkim napoved skrčenja obsega BDP v tem letu poslabšala na 7,6 odstotka. Okoli ali nekaj nad sedemodstotnim padcem se gibljejo tudi napovedi mednarodnih inštitucij. Prihodnje leto naj bi sledil odboj in Sloveniji se obeta gospodarska rast v višini najmanj treh odstotkov.

Gospodarsko dinamiko v prihodnjih letih bo pomembno narekovala tudi učinkovitost države pri črpanju sredstev iz skoraj 673 milijard evrov vrednega sklada za okrevanje EU po koronski krizi, iz katerega bo Sloveniji na voljo 5,2 milijarde evrov.

Ravno zato vlada že vse od poletja pripravlja nacionalni načrt za okrevanje in odpornost, ki je pogoj za črpanje sredstev iz sklada. Načrt bo opredelil ključne reformne ukrepe v naslednjih letih in investicijske projekte ter programe za njihovo podkrepitev. Vlada bi lahko o načrtu spet govorila danes, po napovedih naj bi ga sprejela do konca leta in nato poslala Evropski komisiji.

Ima pa na dnevnem redu ministrska ekipa še en načrt. Odločala bo namreč o soglasju k letnemu načrtu upravljanja kapitalskih naložb za prihodnje leto, ki naj bi med drugim določal prihodnje korake pri oblikovanju posebnega turističnega holdinga. Eden ključnih je odkup 43-odstotnega deleža sklada York v družbi Sava, ki je lastnik turističnega podjetja Sava Turizem.

Source
STA
Back to top button