Vlada od MJU pričakuje izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja do 5. februarja

Vlada je ministrstvu za javno (MJU) upravo naložila, da najpozneje do 5. februarja pripravi in vladi v obravnavo posreduje predlog izhodišč za prenovo plačnega sistema javnega sektorja. Že danes pa je določila izhodišča za pogajanja s sindikati glede dneva za izplačilo plač ter odprave varčevalnih ukrepov.

 

Kot so sporočili po današnji seji vlade, je vlada danes določila izhodišča za pogajanja glede odprave še veljavnih varčevalnih ukrepov na področju povračil stroškov in drugih prejemkov. Za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o tem vprašanju pa je tudi pooblastila svojo pogajalsko skupino.

Vlada je prav tako sprejela izhodišča za pogajanja glede spremembe dneva za izplačilo plač pri proračunskih uporabnikih. Predlaga, da se določi, da je izplačilni dan za plače pri proračunskih uporabnikih najpozneje 15. dan v mesecu za pretekli mesec. Kot so zapisali, bi s tem razbremenili službe za obračun plač v dneh neposredno pred izplačilnim dnem.

Praksa je namreč pokazala, da so zaradi dokaj zgodnjega datuma obračuna plač (praviloma 5. v mesecu) za pretekli mesec računovodske in kadrovske službe v dneh pred izplačilom izredno obremenjene, pogosto pa tudi izplačila plač in povračil ne odražajo dejanskega rednega dela v preteklem mesecu, temveč sledijo pozneje poračuni zaradi dejanske prisotnosti oziroma odsotnosti zaposlenih.

Tudi za ta pogajanja je vlada danes pooblastila svojo pogajalsko skupino.

Source
STA
Back to top button