AktualnoSlovenija

Vlada o dveh vojaških zakonih in noveli zakona o zemljiški knjigi

Vlada bo na današnji seji obravnavala predloga novele zakona o vojaški dolžnosti in novele zakona o službi v Slovenski vojski (SV). Z njima želi povečati zanimanje za zaposlitev v Slovenski vojski in omogočiti dolgoročno stabilno popolnjevanje struktur SV. Na dnevnem redu seje vlade je tudi predlog novele zakona o zemljiški knjigi.

“Na atraktiven način želimo pridobiti tiste mlade, ki želijo prostovoljno služiti vojaški rok. S tem zakonskim predlogom se ne uvaja obveznega služenja vojaškega roka. Uvaja se nagrada 3100 evrov za tiste, ki želijo prostovoljno služiti vojaški rok,” so v vladnem uradu za komuniciranje zapisali glede novele zakona o vojaški dolžnosti.

SV se že leta sooča z upadom števila pripadnikov stalne sestave. Minister za obrambo Matej Tonin je že ob začetku mandata napovedal ukrepe za izboljšanje kadrovske zasedbe vojaških vrst.

Temeljni cilji predloga novele zakona o službi v Slovenski vojski pa so urediti problematiko delovnega časa in počitka pripadnikov Slovenske vojske v času napotitve v mednarodne operacije in misije. Urejajo tudi dodatek zaradi prepovedi stavke, novela pa naj bi izboljšala celostno skrb za pripadnike Slovenske vojske.

Na dnevnem redu seje vlade je tudi predlog novele zakona o zemljiški knjigi, ki predstavlja prvo večjo novelo zakona v zadnjih desetih letih. “Glavni namen je dopolnitev obstoječega zakona s pravili o vpisu splošnega skupnega dela več stavb v etažni lastnini ali splošnega skupnega dela stavbe v etažni lastnini, ki je hkrati tudi pomožna nepremičnina druge glavne nepremičnine, ter s pravili o vpisu pomožnih nepremičnin,” so zapisali ob današnjem sklicu vladne seje.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button