AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Vlada nadaljuje obravnavo predloga zakona o debirokratizaciji

Vlada bo danes nadaljevala obravnavo predloga zakona o debirokratizaciji, katerega namen je s posegom v 16 veljavnih zakonov prispevati k znižanju stroškov za prebivalce in gospodarstvo ter odpravljanju administrativnih ovir. Strateški svet je vanj vključil tudi uvedbo socialne kapice, ki je v delu javnosti naletela na nasprotovanje.

Predlog zakona, ki ga je pripravil lani ustanovljeni strateški svet za debirokratizacijo v okviru kabineta predsednika vlade, med drugim predvideva poenostavitev postopkov vročanja v upravnem in pravdnem postopku, ukinja uporabo žiga v državni upravi, poenostavlja izdelavo plačilnih nalogov za policijo ter ukinja obveznost izdaje računov, če je račun plačan s kreditno kartico.

Uvaja se tudi uradni register, v katerem bodo zbrani vsi veljavni državni predpisi, hkrati pa odpravlja veljavnost vseh predpisov, ki se ne uporabljajo več. Register prebivalstva bi se dopolnil z elektronskim naslovom in mobilno številko posameznika.

Eden od zakonov, ki naj bi bil deležen sprememb, je zakon o prispevkih za socialno varnost, in sicer naj bi se najvišja osnova za plačilo prispevkov za socialno varnost določila pri 6000 evrov bruto. Po mnenju strateškega sveta bi tako postala Slovenija bolj zanimiva za vrhunske kadre.

Delodajalske organizacije se s tem strinjajo in uvedbo socialne kapice podpirajo. Ostro pa ji nasprotujejo sindikati, ki opozarjajo, da bo pomembno vplivala na prihodke blagajn socialnega zavarovanja.

Source
STA
Back to top button