Vlada danes o spremembah odloka o uradu za demografijo

Vlada je v sredo zvečer podaljšala razglasitev epidemije in podaljšala veljavnost večine protikoronskih omejitvenih ukrepov, danes pa se bo znova sestala na redni seji na Brdu pri Kranju, ki pa bo tokrat namenjena rednim zadevam. Med drugim je na dnevnem redu tudi predlog sprememb odloka o ustanovitvi in nalogah urada za demografijo.

Urad bi moral začeti delovati 15. januarja, a še niso izbrali njegovega direktorja. Sprva je bilo predvideno, da bo urad vodil minister iz kvote DeSUS. Pozneje so odlok spremenili na način, da je v njem zapisano, da bo urad vodil direktor, ki bi bil odgovoren vladi. Hkrati pa je decembra DeSUS zapustil koalicijo.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je pred dnevi povedal, da je urad za zdaj ustanovljen, kmalu pa naj bi se tudi dogovorili “kdaj, kako in v kakšni obliki” naj bi začel delovati.

Vlada se sicer od tega tedna sestaja dvakrat tedensko in ločeno obravnava epidemijo in z njo povezane ukrepe, na drugi seji pa se ukvarja z rednimi zadevami. Tako je v sredo sklenila, da s 17. januarjem podaljšuje razglasitev epidemije za 60 dni. Epidemija je bila v drugem valu razglašena 19. oktobra, odtlej pa njeno razglasitev podaljšujejo.

Ob tem je vlada podaljšala večino obstoječih protikoronskih omejitev, je pa odprla čistilnice. Pri prehodu meje so med izjeme, ki omogočajo prehod brez karantene, dodatno uvrstili dvolastnike zemljišč. Šole ostajajo zaprte. Določene spremembe so pri veljavnosti negativnega hitrega testa, če želi posameznik v Slovenijo vstopiti brez odreditve karantene. Po novem hitri test ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa.

Source
STA
Back to top button