AktualnoSlovenija

Vlada bo proučila epidemiološke razmere, sprostitve ukrepov ne gre pričakovati

Seja vlade na Brdu pri Kranju

Vlada se bo sestala na Brdu pri Kranju, kjer namerava proučiti epidemiološke razmere in morebitno sproščanje omejitvenih ukrepov. Večje sprostitve glede na vladni načrt sproščanja in trenutne epidemiološke razmere niso pričakovane.

Sedemdnevno povprečje števila okuženih v državi je 1848, v ponedeljek pa sta se v bolnišnicah zdravila 1202 bolnika s covidom-19. Glede na dopolnjen vladni načrt je na nacionalni ravni treba doseči merilo manj kot 1350 okužb s koronavirusom v povprečju na dan v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov. Šele nato pa bi se lahko v posameznih regijah začeli sproščati ukrepi.

Po regijah z ugodnejšo epidemiološko situacijo je predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, sprostijo se tudi nujne laboratorijske vaje za študente, odprejo se muzeji, knjižnice in galerije, dovolijo se brezkontaktni športi na prostem. Vrnitev preostalih osnovnošolcev v šolske klopi je predvidena v oranžni fazi, ko bo tako sedemdnevno povprečje novih okužb na dan kot hospitaliziranih padlo pod 1000.

Odpiranje šol bo potekalo postopno glede na epidemiološko stanje po regijah in ob uporabi hitrega testiranja. Večje večje odpiranje šol pa bo v prihodnjih mesecih odvisno od tega, kako dobro se bo v šolstvu obneslo hitro testiranje, je dejal predsednik vlade Janez Janša v torek za Odmeve na Televiziji Slovenija in dodal, da bomo morali z omejitvenimi protikoronski ukrepi živeti najmanj do pomladi.

Via
STA
Source
MMC

Povezani Članki

Back to top button