Vlada bo obravnavo predloga zakona o debirokratizaciji nadaljevala na naslednji seji

Vlada je na današnji seji začela z obravnavo predloga zakona o debirokratizaciji, nadaljevala pa jo bo predvidoma na naslednji seji, so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Predlog, ki ga je pripravil strateški svet, podpirajo v gospodarstvu, saj med drugim prinaša uvedbo socialne kapice. Tej nasprotujejo sindikati.

S predlogom zakona, ki ga je pripravil lani ustanovljeni vladni strateški svet za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju, bi uvedli socialno kapico za plačilo prispevkov pri plači 6000 evrov bruto, je razvidno iz gradiva, objavljenega na spletnih straneh vlade. To bi pomenilo, da zaposleni z višjo plačo od tega zneska ne bi plačevali nič višjih prispevkov za socialno varnost kot tisti, ki imajo plačo 6000 evrov bruto. Nad tem zneskom bi se obračunavala le akontacija dohodnine.

Register prebivalstva bi se poleg z imenom, priimkom, matično številko in hišnim fizičnim naslovom prebivališča dopolnil z elektronskim naslovom in s tem naslovom povezano mobilno številko. Sporočanje teh dveh podatkov načeloma ne bi bilo obvezno; izjema bi bili posamezniki, ki bi za več kot 14 dni zapustili stalni naslov prebivališča. Tisti, ki bi sporočili elektronski naslov in mobilno številko, bi upravno pošto po predlogu novega zakona dobivali po elektronski poti.

Predlagana je tudi ustanovitev uradnega registra predpisov, ki naj bi zakonodajo naredil preglednejšo. Vanj naj bi bili sicer vključeni le državni predpisi, torej zakoni in podzakonski predpisi, ki jih sprejemajo DZ, vlada in ministrstva.

Gospodarske organizacije, ki sodelujejo v okviru Gospodarskega kroga – Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje Manager, Klub slovenskih podjetnikov SBC in AmCham Slovenija-, so danes podprle uvedbo razvojne oz. socialne kapice, saj menijo, da bi tako Slovenija postala privlačnejša za vrhunske kadre. Zaustavila bi lahko tudi odhod talentiranih vrhunskih strokovnjakov v tujino.

Predlogu pa nasprotujejo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, kjer menijo, da socialna kapica ne bi razbremenila razvojnega kadra, prav tako za posamezna podjetja ne bi imela večjih pozitivnih učinkov, pomembno pa bi vplivala na prihodke blagajn socialnega zavarovanja. Po njihovi oceni gre zgolj za razbremenitev vodilnih v podjetjih in najbolje plačanih posameznikov.

Po poročanju spletnega portala Necenzurirano naj bi imela sicer vladna zakonodajna služba veliko pomislekov glede predloga, ki ga je v obravnavo vložil kabinet predsednika vlade. Po mnenju vladne zakonodajne službe naj bi šlo za ustavno sporen, za državo škodljiv in finančno obremenjujoč predlog zakona.

Source
STA
Back to top button