Videofestival Narave se v 17. izdaji seli na splet

V Bežigrajski galeriji 2 tudi letos prirejajo Videofestival Narave, le da v spletni različici. “Videofestival Narave zaznamujejo ljudje in njihove narave,” je poudaril kustos Miloš Bašin. Festivalske vsebine 17. izdaje si je mogoče od danes do nedelje ogledati na posebni povezavi, dostopni na galerijski spletne strani.

Bežigrajska galerija 2 od leta 2002 prireja Videofestival Narave, ki ga zaznamujejo ljudje in njihove narave. V svoji zbirki iz preteklih festivalov hrani že več kot 700 video del. Videofestival predstavlja video dela, ki temeljijo na podobah narave in vključujejo posamezne sekvence iz narave, človekovega bivanja in prebivanja, razmerja med preteklimi in današnjimi dogodki ter njihovemu komentiranju, piše v sporočilu za javnost.

Kustosa festivala sta Bašin in Dejan Jevšnik. Ta je zapisal, da je vodilo festivala – izhajanje iz narave, zastavljeno zelo široko in tako odpira možnost neskončnih interpretacij. Domen Dimovski v svojem videu Dotik dreves denimo deli osebno izkušnjo, človekova notranjost in njegov preplet z okoljem pa določata tudi video Feniks Andreje Kranjec. Kot je zapisala avtorica, film raziskuje moč transformacije, nenehnega spreminjanja in iskanja lepote ter poetike. Delo povezuje elemente videa, poezije in plesa.

Kot pomembno sredstvo je ples uporabljen tudi v videu Ule Pogorevčnik Natus. “Opazujemo lahko dve bitji, ki sta odvrgli ves balast, ki ju utesnjuje in se zdaj morata ali pa se lahko izražata zgolj s svojim telesom,” je zapisal Jevšnik.

Med izbranimi deli so tudi taka, pri katerih je zvok primarni nosilec ideje, ki se mu prilagodi sliko. Denimo delo Boštjana Perovška Januar nam žvižga. Svoje mesto znotraj sveta videa pa najde tudi animacija. Video Martine Obid Mlakar in Tine Zadnik Bela omela je kratka stop motion animacija, ki prepriča predvsem s svojo lahkotnostjo, medtem ko se nam video Aleksija Kobala Markacijska linija, kjer gre za računalniško animacijo, predstavlja z vso svojo monumentalnostjo, tako v podobi kot z zvokom, je med drugim ob letošnji izdaji zapisal Jevšnik.

Poleg že omenjenih del bodo na festivalu predstavljeni še videi Boštjana Lapajneta (Plesoči kaktus/Vijolični kaktus), Andreje Muha (Cule in sol), Klavdije Košir (On), Ronje Jakomini (Spomini), Timee Jelenovec (Way To Cope), Lane Grošelj (Izdih) in Davorina Marca (Greva na postajo).

Source
sta.si
Back to top button