AktualnoSlovenija

Vesel za Mladino: Treba je paziti na neodvisne institucije, ki so stebri demokracije

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je v pogovoru za Mladino pozval, da je treba paziti na neodvisne institucije, ki so stebri demokracije. Na sodišče dobivajo tudi pobude, povezane z nekaterimi strankami. “In zdi se mi, da bom moral izdati sklep o revidiranju nekaterih političnih strank,” pravi, zavedajoč se, da lahko pričakuje nejevoljo.

Vesel je za Mladino spregovoril o reviziji poslov zaščitne opreme. Kot je dejal, je bil njen prvotni namen v tem, da bi se država bolje pripravila na naslednji epidemični val, morda da bi odgovorni spoznali potrebo po ustanovitvi agencije za javno naročanje. Ker pa je njihovo delo sovpadlo tudi s posebnimi političnimi razmerami, ima revizija sedaj drugačne učinke. “Ampak podtikanja, da smo imeli ne vem kakšne politične motive, so v temelju zgrešena,” pravi.

Komentiral je odziv ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki je dejal, da ga veseli, da poročilu ni nobenega govora o korupciji. Vesela moti, da “je pri nas standard, ki ga ministrstvo sedaj uporablja, padel že tako nizko, da so sedaj očitno zadovoljni že z neučinkovitim ravnanjem, če to ni še dokazano koruptivno”. Pri tem pa računsko sodišče tega niti ne izključuje, se bi pa s tem vprašanjem morali ukvarjati organi pregona, je poudaril. Veselu se je sicer zdelo nenavadno, ko sta vlada in ministrstvo za gospodarstvo vlagala ugovore na njihovo delo prek odvetnikov.

Sodelovanje s policijo in Nacionalnim preiskovalnim uradom je bilo na začetku dobro in ga je bilo veliko, potem pa je nekako poniknilo in potihnilo. “Upam in želim si, da zato, ker nas dejansko ne potrebujejo več in ker sedaj oni delo sami nadaljujejo. Imam pa glede tega vseeno neprijetne občutke,” je dejal.

Glede predloga SDS, NSi in SNS o ugotovitvi prenehanja njegovega mandata pa pravi: “Mogoče bi se me najlažje znebili, če bi me zgolj vljudno prosili, naj odidem, ker sem moteč, in me ne spoštujejo. Veliko bolje bi se počutili, če nas ne bi nihče nadzoroval. Tako, kot me želijo sedaj razrešiti, pa ni pravno ne vzdržno.”

Komentiral je tudi financiranje strank iz tujine. “Vsaj dvakrat ali trikrat smo sedeli na računskem sodišču skupaj s sekretarji političnih strank in jih prepričevali, da bi bilo modro spremeniti pravila glede financiranja strank iz tujine, pa do konsenza nikoli ni prišlo,” je dejal.

Pojasnil je, da v zadnjem obdobju dobivajo pobude, povezane z nekaterimi velikimi strankami, tudi glede revidiranja SDS. Na vprašanje, ali jih bodo revidirali, je dejal, da bodo, če bodo prepoznali tveganja, saj je to njihova dolžnost.

Predvideva pa, da bodo temu sledile nestrpne reakcije. “Padli smo na standarde, ki si jih niti več ne znam razložiti. Tavamo po plevelu in koprivah (…). Gre za kulturo sovraštva, v kateri je težko obdržati neodvisnost,” je dejal in dodal: “Lahko zgolj pozovem, da je treba paziti na neodvisne institucije, ki so stebri demokracije. Če bomo neodvisne institucije rušili eno za drugo, se nam bo streha zrušila. In nismo več daleč od tega.”

Source
STA
Back to top button