Uredniški izbor

Veljati začel zakon o obravnavi otrok s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami v šolstvu

Veljati je začel zakon o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami v vzgoji in izobraževanju. Ta sistemsko ureja delovanje vzgojnih zavodov, ki bodo po novem strokovni centri za celovito pomoč. Zakon opredeljuje tudi preventivo in določa pomoč od ugotovljene otrokove težave naprej.

Zakon obravnava otroke in mladostnike, ki ne morejo živeti doma bodisi zaradi ogrožajočih družinskih razmer bodisi so ogrožajoči sami ali pa so storilci kaznivih dejanj, hkrati pa nudi pomoč tudi otrokom v rednih vrtcih in šolah.

Tako ureja delovanje devetih zavodov, po novem strokovnih centrov, v katere otroke in mladostnike nameščajo na podlagi odločb sodišč na podlagi družinskega ali kazenskega zakonika, pri namestitvi pa ima aktivno vlogo center za socialno delo.

Ključna novost zakona je vzpostavitev preventivne službe oziroma mobilnih timov. Preventivno dejavnost bodo izvajali preko ustrezne službe, ko so otroci še v družini, nadalje je pomoč predvidena, ko so že v strokovnem centru, prav tako pa bo delovala podpora, ko se bodo vrnili domov ali bodo šli v mladinsko stanovanje.

Zakon, ki področje ureja sistemsko, so sredi decembra v državnem zboru sprejeli brez glasu proti.

Source
STA
Back to top button