SlovenijaGospodarstvo

Velike razlike pri razdelitvi cepiv med posameznimi cepilnimi centri v zdravstvenih domovih

Prvi pregled podatkov o razdeljevanju cepiv proti covidu-19 cepilnim centrom v zdravstvenih domovih, ki jih je pridobila STA, kaže na ogromne razlike med tem, koliko cepiv je prejel posamezni cepilni center glede na tamkajšnje prebivalstvo. V Brežicah so prejeli 10 odstotkov odmerkov glede na število prebivalstva, v Kočevju pa skoraj 29 odstotkov.

Glede na podatke, ki jih je STA pridobila od Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je bilo cepilnim centrom v zdravstvenih domovih doslej razdeljenih 221.473 odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha, 22.100 odmerkov cepiva Moderne in 95.000 odmerkov cepiva AstraZenece, skupaj 338.573 odmerkov vseh cepiv proti covidu-19.

V zadnjih tednih so namreč iz nekaterih domov poročali, da so se ponekod uspeli cepiti že tudi zdravi in mlajši občani, drugje pa niti ne starejši od 60 let, kar bi lahko kazalo na to, da so določeni centri pridobili večji delež odmerkov oziroma so bila cepiva po državi razdeljena neenakomerno. To se je pokazalo tudi v prvi analizi podatkov NIJZ o porazdelitvi cepiv posameznim cepilnim centrom.

Največ odmerkov je glede na podatke NIJZ pričakovano prejel Zdravstveni dom Ljubljana, ki pokriva tudi največ ljudi v državi. Prejel je skoraj 55.000 odmerkov, medtem ko ima Ljubljana po podatkih statističnega urada več kot 294.000 prebivalcev. Tako je Zdravstveni dom Ljubljana prejel slabih 19 odstotkov odmerkov glede na število prebivalstva.

V zadnjih dneh so prišla poročila tudi o uspešnosti cepljenja na mariborskem območju, kjer so uspeli cepiti vse kronične bolnike in so začeli cepiti kritično infrastrukturo. V Zdravstvenem domu v Mariboru so doslej dobili skupaj 30.764 odmerkov cepiva, medtem ko ima Maribor skupaj z občinami, ki so ustanoviteljice zdravstvenega doma, 184.000 prebivalcev. Glede na to so dobili slabih 17 odstotkov odmerkov glede na število prebivalcev.

Zdravstveni dom Ajdovščina, katerega ustanoviteljici sta občina Ajdovščina in Vipava in tako pokriva 25.000 prebivalcev, je prejel 5740 odmerkov cepiva, kar je skoraj 23 odstotkov glede na prebivalstvo.

Popolnoma drugačno stanje pa je v občini Brežice z nekaj več kot 24.000 prebivalci in je edina ustanoviteljica tamkajšnjega zdravstvenega doma. V brežiškem cepilnem centru v zdravstvenem domu so doslej prejeli 2546 odmerkov cepiva, kar je za deset odstotkov tamkajšnjega prebivalstva.

Zgodba o uspehu pri cepljenju je tudi Kočevje, kjer so cepili že vse, ki so za to izrazili interes, razen starostne skupine od 65 do 75 let. To jim je uspelo na ta način, da so prejeli 4538 odmerkov cepiv, kar je skoraj 29 odstotkov glede na število prebivalcev v občini, ki je edina ustanoviteljica doma in šteje okoli 15.700 prebivalcev.

V Zdravstvenem domu Ribnica, katerega ustanoviteljice so štiri občine s skupaj nekaj več kot 14.000 prebivalcev, pa so denimo prejeli doslej 3654 odmerkov cepiv, kar pomeni 26 odstotkov glede na prebivalstvo.

NIJZ izdajal cepiva glede naročila cepilnih centrov in glede na prednostne skupine

Cepiva sicer razdeljuje NIJZ, ki ima vzpostavljen elektronski sistema naročanja cepiv in glede na cepilno strategijo razdeljuje cepiva v skladu z določenimi prioritetami ter izraženimi potrebami cepilnih centrov.

Na NIJZ so danes za STA pojasnili, da so do 4. marca izdali cepiva za vsa naročila, ki so bila za cepljenje starejših od 80 let. Gre za cepiva Pfizerja in Moderne. V tem tednu bodo izdali vsa cepiva za cepljenje starostne skupine 75 let in več, kolikor so jih naročili cepilni centri.

Glede na to da NIJZ nima več odprtih naročil za cepiva za cepljenje starejših od 75 let, za prihodnjih teden sprejemajo naročila za starostno skupino 70 let in več.

Cepivo AstraZenece pa se je doslej uporabljalo za mlajše od 65 let, kar se bo sicer v prihodnjem tednu spremenilo, ko bo začela veljati posodobljena cepilna strategija, ki starostne omejitve za to cepivo več ne predvideva.

Na NIJZ so pojasnili, da so do 12. marca cepilnim centrom izdali cepiva za vsa naročila, pri čemer so naročila zaokrožili navzgor. Minimalna pošiljka namreč vsebuje 100 odmerkov tega cepiva.

Na vprašanje STA, ali so tako izdajali cepiva tudi za neprednostne skupine, so na NIJZ pojasnili, da so cepilni centri pri vsakem naročilu, tudi za naročanje cepiva AstraZenece, pozvani, naj naročajo v skladu s strategijo za prednostne skupine, za katere se cepivo naroča. Pri tem NIJZ v pozivu tudi opredeli prednostne skupine, za katere se v tistem trenutku cepivo izdaja. Če pa ostane nekaj odmerkov cepiva v cepilnem centru, jih lahko porabijo naprej po prioritetnih skupinah v skladu s strategijo.

Po začasni ustavitvi cepljenja s tem cepivom v prejšnjem tednu, zaradi česar niso izdajali cepiv AstraZenece cepilnim centrom, so jih začeli v tem tednu ponovno izdajati. Tako so izdali cepiva za prednostne skupine. Zaradi omejenih razpoložljivih zalog in glede na to, da škatla cepiv vsebuje 100 odmerkov, NIJZ za tista naročila, ki so bila manjša od 50 odmerkov, ni izdajal cepiv.

STA bo celovitejšo analizo podatkov NIJZ skupaj z odzivi objavila v prihodnjih dneh.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button