AktualnoSlovenija

Velik del opozicije napovedal obstrukcijo glasovanja o razrešitvi predsednika DZ

Poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in skupine nepovezanih poslancev so napovedali obstrukcijo glasovanja o razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča. Po besedah Maše Kociper (SAB) jih k ukrepu sili položaj, v katerem ni jasno, kdo v DZ je koalicija in kdo opozicija. Kot problematično so izpostavili tudi, da razrešitev predlaga le 38 poslancev.

Brane Golubović (LMŠ) je kot razlog, zakaj bodo v LMŠ obstruirali glasovanje, navedel, da je predsednik DZ predstavnik vseh poslancev, enak med enakimi, “in če koalicija nima 46 glasov, se ga mora razrešiti in na novo imenovati dogovorno”. “S tem bi pokazali, da DZ še sledi neki normalnosti in ne podreditvi,” je dejal.

V omenjenih opozicijskih skupinah so namreč tudi v razpravi izpostavljali, da je DZ postal podrejen vladi in njenemu predsedniku. “Predlog je samo še dodaten dokaz delovanja vlade, ki si skuša podrediti vse institucije,” je dejal Matej T. Vatovec (Levica). Ocenil je, da gre pri predlogu za Zorčičevo razrešitev za demontažo DZ in države kot take.

Matjaž Han (SD) je kot razlog za obstrukcijo navedel, da si v DZ delijo “neke funkcije, nekateri pa jih skušajo na vsak način obdržati, medtem ko imajo ljudje čedalje več težav.”

Kociprova je spomnila, da je Zorčiča imenovala trenutna koalicija, ki naj ga zato tudi sama razreši. “Če po vsem povedanem koalicija še vedno vztraja pri predlogu, naj si ga izglasuje sama,” je dodala Janja Sluga iz poslanske skupine nepovezanih poslancev.

V nadaljevanju je DZ prešel na tajno glasovanje o Zorčičevi razrešitvi.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button