Velenjsko Vzorčno mesto z novimi projekti

Velenjsko Vzorčno mesto v teh dneh praznuje tretjo obletnico ustanovitve. Mesto, ki deluje pod okriljem Ljudske univerze Velenje in povezuje izobraževalno sfero in gospodarstvo, je doslej obiskalo skoraj 30.000 učencev, dijakov in drugih obiskovalcev. Izvedlo je vrsto odmevnih projektov in načrtuje nove.

Vzorčno mesto je v sklopu razpisov Erasmus+ in Lokalne akcijske skupine prijavilo nekaj novih projektov, ki jih bodo kmalu začeli izvajati. Med drugim bodo v sodelovanju z Občino Ljubno ob Savinji poglobili projekt Prva pametna podeželska učilnica za tamkajšnjo osnovno šolo. Vzorčno mesto se je povezalo z Zasavsko regijo, kamor bodo prenesli primer dobre prakse vzorčnega mesta, so sporočili z velenjske občine.

Sodelovanje v projektu Strateško razvojna-inovacijska partnerstva (Srip) mobilnost so nadgradili z vstopom v Srip Matpro, Srip krožno gospodarstvo in Slovenski gradbeni grozd. Z Gospodarsko zbornico Slovenije so zaključili projekt oplemenitene resničnosti in svetovali več podjetjem pri digitalni transformaciji. Pohvalijo se s članstvom v projektu zelene mobilnosti Edison, kjer se pripravlja svetilnik za naslednjo evropsko perspektivo.

V sodelovanju z več strokovnjaki so razvili koncept Centra prihodnosti, enega najbolj obetavnih projektov, ki ga je velenjska občina prijavila v strategijo prestrukturiranja premogovne regije in ga želijo postaviti v objektu Stara elektrarna. Center prihodnosti bo pomagal pri prestrukturiranju številnih delovnih mest ob zapiranju premogovnika, ustvarjanju novih delovnih mest in nove prihodnosti vseh, ki bodo v sistemu prestrukturiranja.

Avgusta lani je Vzorčno mesto pridobilo avtorsko sobo pobega, ponuja pa tudi postavitev Underconstruction, ki je namenjena promociji deficitarnih poklicev in poklicev prihodnosti. Srednješolcem ponujajo delavnice o digitalni in medijski pismenosti s področja filmske industrije, video mappinga in 3D-risanja.

Source
sta.si
Back to top button